Overslaan en naar de inhoud gaan

Méér IT-opleidingen dankzij Volkswagen

Autoproducent Volkswagen overweegt opleidingen voor coders in Mexico en Brazilië te financieren. Die stap maakt onderdeel uit van de strategie van het Duitse bedrijf om werknemers te werven die software snappen. De autofabrikant steunt al soortgelijke instellingen in thuisland Duitsland en in Tsjechië.
dashboard en entertainmentsysteem Volkswagen Golf Variant 2013
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Volgens Volkswagen-bestuurder Gunnar Kilian, die bij het bedrijf verantwoordelijk is voor personeelszaken, is er een enorme behoefte aan geschoolde werknemers in de IT-sector in Duitsland. "We moeten samenwerken om aan deze vraag te voldoen", zei hij in een interview met het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Vergrijzing en onderwijsgebrek

Duitsland staat onder druk om een tekort aan geschoolde arbeidskrachten aan te pakken. De problemen zijn verergerd door de vergrijzing en een ondermaats onderwijssysteem. Een tekort aan programmeurs is met name lastig voor de auto-industrie van het land. Vooral omdat de productie van elektrische auto's wordt opgevoerd. Deze auto's zijn meer dan benzine- en dieselauto's afhankelijk van softwareplatforms en digitale functies.

De softwareacademies, die worden beheerd door het Franse non-profitbedrijf 42, vragen geen collegegeld. Ze maken gebruik van een gemeenschappelijk, gemodelleerd leerproces. Amerikaanse techconcerns als Microsoft en Google-moeder Alphabet steunen deze scholen ook.

Uitstel door softwarehobbels

Volkswagen heeft in de praktijk al last gehad van softwareproblemen. Dit betreft dan niet het grote schandaal met sjoemelsoftware waarmee gefraudeerd is bij verplichte milieutests voor dieseluitstoot. Het gaat om de ontwikkeling van nieuwe auto's waarbij maanden uitstel is opgelopen door hobbels in de software-ontwikkeling. Dit speelde bij dochterbedrijf Cariad en raakte onder meer de elektrische Porsche Macan. Volkswagen-topman Kilian zegt dat Cariad, dat meedoet aan een Chinese samenwerking voor zelfrijdende auto's, dit jaar zo'n 1500 coders heeft aangenomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in