Loopbaan

Meer dan helft IT’ers klaagt over werkdruk
Hoge werkdruk door toenemende krapte op IT-arbeidsmarkt.
Hoge werkdruk door toenemende krapte op IT-arbeidsmarkt.
Maar liefst 7 op de 10 IT’ers die de werkdruk (te) hoog vindt, stelt dat dit komt doordat er sprake is van onderbezetting op hun afdeling. Dit komt doordat vacatures lang open staan of zelfs niet kunnen worden ingevuld.
Dat blijkt uit een voorlopige tussenstand van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot – waaraan tot nu toe meer dan 2000 IT’ers hebben meegedaan. De Salary Survey vindt dit jaar voor de 19e keer plaats en er kan nog tot maandag 9 april worden deelgenomen.
Vorig jaar bleek de werkdruk door iets meer dan de helft als (te) hoog werd ervaren, dit jaar is dat ongeveer hetzelfde percentage. Zo’n 9% noemt de werkdruk TE zwaar en 42% ervaart de werkdruk als hoog. Hoe de verdeling er naar leeftijdscategorie uitziet is nog niet bekend, maar vorig jaar werd de werkdruk het zwaarst gevoeld op middelbare leeftijd (36-45 jaar en 46-55 jaar). Managers klaagden toen het vaakst over de hoge werkdruk, met name hoofden systeem- en netwerkbeheer (73%), IT-directeuren en managers (65%). Programmeurs en softwareontwikkelaars klagen relatief weinig over de hoge werkdruk. Dit is opmerkelijk, aangezien de schaarste naar deze specialisten momenteel het grootst is. Vorig jaar waren webdesigners het meest relaxed: slechts en kwart klaagde over een hoge werkdruk.

Krapte zorgt voor toegenomen werkdruk
Veruit de meest genoemde reden voor de (te) hoge werkdruk is onderbezetting door te weinig collega’s. Steeds meer bedrijven hebben problemen om ICT-vacatures in te vullen en het ziet er niet naar uit dat dit probleem op de korte termijn wordt opgelost, want ook d ekomende jaren blijft het aanbod aan IT’ers ver achter bij de vraag, luidt de verwachting. Hieronder vind je de meest genoemde redenen voor de hoge werkdruk bij IT’ers:

Maar liefst 79% van de ondervraagde IT’ers maakt zich (enigszins) zorgen over de werkdruk. Een derde van de ondervraagde IT-professionals zegt zich er zelfs veel zorgen over te maken. Nog geen 2 op de 10 IT’ers zegt zich nooit zorgen over de werkdruk te maken.

Minder werken vaak lastig
Zo’n 11 procent van de IT’ers die de vragenlijst tot nu toe hebben ingevuld zegt dat als hij of zij minder zou willen gaan werken, dit niet mogelijk is bij zijn huidige werkgever. Nog eens 17% denkt dat dit in de praktijk niet zal lukken, omdat er sprake is van onderbezetting door een tekort aan IT-personeel. Bijna 20% stelt dat het verzoek tot minder uren per week werken wel kan worden ingediend, maar dat er door de manager en/of collega’s wel met de wenkbrouwen zal worden gefronst, omdat parttime werken niet bij de bedrijfscultuur past. Slechts iets meer dan de helft van de IT’ers denkt dat de aanvraag tot parttime werken zonder morren zal worden goedgekeurd.
De uitkomsten uit de Salary Survey 2018 worden gepubliceerd op 15 juni aanstaande, als de arbeidsmarktspecial van AG Connect verschijnt. Wil je nog meedoen aan het salarisonderzoek en bovendien kans maken op mooie prijzen, ga dan naar onze enquête. Deelnemen kan ook anoniem. Het onderzoek sluit maandag 9 april 2018.
Voormalig redacteur van AG Connect, met de aandachtsgebieden arbeidsmarkt, IT-opleidingen en -trainingen, carrière, diversiteit en arbeidsvoorwaarden.