Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan de helft boeren verwacht binnen vijf jaar landbouwrobots

Meer dan de helft van deelnemers aan het webinar over landbouwrobots van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Boerderij van de Toekomst verwacht binnen nu en vijf jaar robots in te zetten. Dat werd duidelijk na een peiling. Op dit moment worden landbouwrobots nog maar mondjesmaat ingezet.
© Bosch
Bosch

Robots kunnen boeren tijdens hun dagelijkse werk helpen met grondbewerking, zaaien, poten en bestrijden van onkruid en ziektes. “Wanneer de boer aan het einde van de dag stopt en naar bed gaat, kan de robot rustig doorwerken", vertelde onderzoeker Frits van Evert van Wageningen University & Research (WUR). Toch worden robots volgens van Evert nog maar mondjesmaat door boeren ingezet.

Er zijn nog diverse verbeteringen nodig om robots klaar te maken voor de praktijk. Op technisch vlak zit dat met name in detectie van obstakels tijdens het rijden. De veiligheid is ook nog niet altijd goed genoeg. Robottrekkers die bijvoorbeeld een meterslange spuit met zich meedragen rijden te smalle paden in. Ook zijn robottrekkers niet in staat om bijvoorbeeld naar een handige plek te rijden wanneer de brandstof opraakt. "Robots moeten hierin slimmer worden", aldus Van Evert.

Verdienmodel ontbreekt nog

Naast de technische kant zijn er ook andere zaken die massale adoptie voorlopig tegenhouden. Hierbij is met name het ontbreken van een verdienmodel een belangrijke obstakel. Een investering in een robot moet zichzelf terugverdienen, maar vaak is het volgens Van Evert nog onduidelijk hoe kosten zich verhouden tot de baten. Een ander ontwikkelpunt is kennis: moeten boeren beter opgeleid worden in bijvoorbeeld omgaan met data en er is soepelere wetgeving nodig om innovatie met robots nog meer mogelijk te maken.

Met Europees geld is nu het project Robs4Crops gestart. Zestien partijen uit zeven landen werken samen aan standaarden en technische verbeteringen voor landbouwrobots. Deelnemers aan het webinar verwachten zelf dat robots voor onkruidbestrijding het snelst op het land zullen staan, omdat veel middelen voor onkruidbestrijding onder druk komen te staan wordt er meer gekeken naar mechanische oplossingen. “Er zijn niet genoeg mensen die ons kunnen helpen met onkruid bestrijden. Robots die onkruid kunnen bestrijden is de snelst haalbare oplossing”, aldus één van de deelnemers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in