Beheer

Security
mcafee logo

McAfee vanaf nu weer zelfstandig

Intel verzelfstandigt securitytak

4 april 2017

Intel verzelfstandigt securitytak

Intel Security opereert vanaf vandaag weer onder de naam McAfee als een zelfstandige organisatie. Dat moet de wendbaarheid van de beveiliger vergroten, terwijl Intel zich nu op zijn kernactiviteiten kan concentreren.

Intel kocht beveiligingsbedrijf McAfee in 2010 voor rond de 7,7 miljard dollar. Vorig jaar september kondigde de chipfabrikant al aan dat het een meerderheidsbelang van 51 zou verkopen aan investeerder TPG, waarna de beveiligingstak weer als zelfstandig bedrijf zou verder gaan. De naam McAfee wordt ook weer in ere hersteld. Vandaag werd bovendien bekend dat investeerder Thoma Bravo via TPG eveneens een aandeel neemt in McAfee.

De waarde van McAfee wordt nu ingeschat op 4,2 miljard dollar. Een forse afschrijving, maar analisten juichen de afsplitsing toe. De voor Intel lage marges op security-activiteiten zorgden volgens een rapport van Guggenheimer “op zijn best voor gemengde resultaten.”

Zes jaar

Dat Intel het beveiligingsonderdeel na slechts zes jaar deels heeft verkocht en verzelfstandigd, past in het beleid dat topman Brian Krzanich vorig jaar aankondigde. Hij meldde toen zich vooral op gebieden te willen richten waar een hogere groei was te verwachten dan in de pc-sector. Intel Security behaalde weliswaar een groei van rond de 11 procent in de eerste helft van 2016, maar in de chipindustrie – de kernactiviteit van Intel - zijn veel hogere marges te behalen.

Het managementteam van Intel Security zal ook leiding blijven geven aan McAfee. Christopher Young, manager bij Intel Security, is aangesteld als CEO. Voor de regio Europa wordt nog gezocht naar een nieuwe topman.

Sneller reageren

Voor McAfee is het voordeel van verzelfstandiging dat het veel wendbaarder kan opereren. “In de hele organisatie is iedereen en alles weer helemaal gericht op cybersecurity”, zegt  Wim van Campen, Regional Vice President, North-East Europe & Sub-Sahara Africa, McAfee. “Dit is een vakgebied waarin veranderingen elkaar snel opvolgen. Daar kunnen we nu met grotere wendbaarheid sneller op reageren.” Hij wijst er op op dat Intel een grote, strak geleide organisatie is. “Daarin is het wat moeilijker om een strategische richting om te zetten. Onze CEO Christopher Young kan nu sneller zelf beslissingen nemen – daarvoor hoeft hij niet meer te overleggen met de board van Intel. Je hoeft nu bijvoorbeeld geen rekening meer te houden met andere financiële planningen binnen je organisatie. Daarbij zijn we nu weer een private onderneming.”

Het beleid zal vooralsnog weinig veranderen. “We focussen op geïntegreerde oplossingen en zetten in op samenwerkingsverbanden binnen de industrie. Daar hebben we veel over geleerd binnen Intel. We zijn bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden gestopt met onze firewalls. Daardoor kregen we de ruimte om met Checkpoint samen te werken omdat we geen concurrenten meer zijn op dat vlak. Zulke samenwerkingen kunnen als een vliegwiel werken voor Open DXL – hoe meer er meedoen, hoe meer partijen dat zal aantrekken.”

McAfee heeft ruim 7500 medewerkers en beschikt over 1200 patenten op het gebied van beveiligingstechnologie. Ook McAfee Labs maakt deel uit van de nieuwe organisatie. Over de eerste helft van 2016 behaalde Intel Security een omzetgroei van 11 procent tot in totaal 1,1 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat verviervoudigde bijna tot 182 miljoen dollar.

Carve out

McAfee is in ruim een half jaar technisch en organisatorisch losgemaakt van Intel. Dat is bijna rond, zegt Van Campen. “Vrijwel iedereen die het grootste deel van zijn tijd werkte aan Intel Security is meegegaan. Dat was van af het begin duidelijk. De hele managementstructuur is ook ongewijzigd. Alleen functies binnen diensten die geïntegreerd waren binnen Intel, zoals finance, legal, HR en IT zijn veranderd. De support staat ook weer op zichzelf.” De IT-systemen zijn eveneens losgemaakt van Intel. “We hebben een nieuwe selectie gemaakt in applicaties. We werken bijvoorbeeld nog wel met Salesforce maar dan in onze eigen omgeving. En we gebruiken nu Ariba weer, zoals we dat ook hadden voor de overname door Intel.

Europa

Voor de Europese vestigingen, waaronder de Nederlandse, verandert weinig, laat Van Campen weten. In de regio Europa werken ruim 1000 mensen bij McAfee. Daaronder vallen de R&D-centra in Israël, Duitsland en Groot-Brittannië. In Nederland heeft McAfee 50 medewerkers. “We blijven hier in hetzelfde kantoor. Wel willen we uitbreiden met meer medewerkers, vooral in de presales”, zegt Van Campen.  Hij kwam 6,5 jaar geleden mee van McAfee naar Intel en ziet McAfee nu weer terug als verzelfstandigd bedrijf. “Voor mij is dit eigenlijk weer ‘back to the future’. We zijn nu eigenlijk een startup met 7500 medewerkers.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.