Loopbaan

‘Mbo-ICT’ers te snel afgeserveerd’
Werkgever moet niet naar diploma’s kijken en goede mbo-ICT’ers een eerlijke kans geven.
Werkgevers zijn voor het invullen van hun ICT-vacatures doorgaans op zoek naar hbo-plussers, terwijl er vaak genoeg een mbo’er het werk kan doen. “Geef ze een kans en investeer in hun verdere ontwikkeling”, geeft ongecertificeerd hacker Loran Kloeze als tip.
Mbo-ICT’ers worden nu te snel afgeserveerd. Vooral in de IT-sector is het diplomafetisjisme volgens hem uit de hand gelopen. En dat mag direct de deur uit. Zeker omdat het tekort in die sector alleen maar groter wordt de komende jaren. “Mbo-ICT’ers of ongediplomeerde IT-talenten ook een kans geven is nog goedkoper ook. Het niveauverschil overbruggen ze vaak later wel in de praktijk, als je maar bereid bent erin te investeren.”
Een vakman/vrouw herken je niet aan het certificaat, benadrukt Loran Kloeze, ongecertificeerde hacker. Volgens hem klopt het bericht niet dat er in de IT-sector een tekort aan goed opgeleide IT’ers is. Mbo-ICT’ers staan op basis van hun CV op achterstand en dat is in zijn ogen vaak onterecht. “Weet je hoeveel diploma’s er aan de muur hangen bij mij? Nul. Niet omdat ik het geen goede aanvulling op mijn interieur zou vinden. Ik heb ze gewoon niet. Maar ik ben arrogant genoeg om te zeggen dat ik mijzelf wel een goede IT’er vind.” Toch zijn er maar weinig bedrijven die IT’ers zoals Loran inhuren, benadrukt hij.
Hobbyend kennis opgedaan
Kloeze (32) deed mbo Elektrotechniek. Hij liet de mbo-ICT-opleidingen links liggen, omdat hij niet te spreken was over de kwaliteit ervan. “Ik wist toen al dat ik al hobbyend veel meer kennis op zou doen dan in de schoolbanken. Studeren is niets voor mij. Ik ben een zware autodidact. Al die interessantdoenerij op LinkedIn met al die titels, ik ben er helemaal klaar mee. Ik zie soms meer afkortingen dan voornamen.” Inmiddels is hij een gerenommeerde freelance researcher IT en informatiebeveiliging.
Zijn carrière begon toen hij in 2012 wat zat te pielen aan het webadres van de gemeente Meppel, zijn geboortestad. Hij veranderde wat in adresbalk en opeens kreeg hij een mappenstructuur te zien. “Ik kon rijbewijzen en ID-bewijzen inzien, vergunningen, noem maar op. Allerlei privacygevoelige informatie.” Hij stapte naar de media. RTL wilde er niets mee doen, omdat Meppel maar een kleine gemeente is, maar het Dagblad van het Noorden ging er wel mee aan de slag. Kloeze informeerde wel eerst de gemeente voordat het verhaal gepubliceerd werd, zodat ze het lek konden dichten.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!