Management

Juridische zaken
Facebook onderzoek

Maximale Britse boete voor Facebook

Platform wordt verweten persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te hebben beschermd.  

25 oktober 2018

Platform wordt verweten persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te hebben beschermd.  

Facebook heeft in Groot-Brittannië de hoogst mogelijke boete gekregen voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De Britse privacywaakhond Information Commissioner's Office (ICO) legde het platform een boete op van 500.000 pond, omgerekend ongeveer 565.000 euro.

De ICO had in juli al aangekondigd dat het de boete wilde opleggen. Facebook mocht daar toen nog op reageren, maar dat heeft niets veranderd aan de strafmaat.

Onvoldoende bescherming

Volgens de ICO heeft Facebook de wet overtreden door de persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te beschermen. Tussen 2007 en 2014 hadden app-ontwikkelaars toegang tot persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Het ging niet alleen om mensen die een Facebookapplicatie hadden gedownload, maar ook om gebruikers die bevriend waren met mensen die dat hadden gedaan.

Cambridge Analytica wist de hand te leggen op de profielen van 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 2,7 miljoen Europeanen. Het bedrijf gebruikte die gegevens zonder medeweten van de accounthouders voor andere zaken, zoals advertentiecampagnes en politieke beïnvloeding. Facebook ontdekte dat in 2015, maar verwijderde de eigenaar pas dit jaar uit de systemen.

Facebook zegt het niet helemaal met de ICO eens te zijn, maar voegt er aan toe: "We hebben eerder al gezegd dat we meer hadden moeten doen om de claims over Cambridge Analytica te onderzoeken en actie te ondernemen."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.