Overslaan en naar de inhoud gaan

Max Scherms niet onder de indruk van nieuw datapact

“Een paar brieven van de vertrekkende Obama-regering vormen geen juridische basis voor het garanderen van de fundamentele rechten van 500 miljoen Europese gebruikers voor de lange termijn als er expliciete Amerikaanse wetten zijn die massale surveillances toestaan”, schrijft Scherms in een reactie op het nieuwe pact. Hij vindt het er op lijken dat het vonnis van de Europese rechter hierbij niet wordt gevolgd.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

“Het Hof heeft duidelijk verklaard dat de VS er voor moeten zorgen dat er een goede bescherming is in de vorm van nationale wetgeving of internationale verplichtingen. Ik betwijfel ten zeerste of een Europeaan een Amerikaanse rechtbank kan binnenwandelen en zich daar op zijn fundamentele rechten kan beroepen op basis van een brief van een persoon.”

De brieven waar hij op doelt, zijn de schriftelijke verklaringen van de US Office of the Director of National Intelligence dat de privégegevens van Europeanen niet betrokken zullen worden bij de massale surveillances die volgens de Amerikaanse wet wel zijn toegestaan.

Of Schlems het pact weer juridische stappen zal nemen om de rechtsgeldigheid van het nieuwe pact te laten toetsen, is nog niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in