Max Scherms niet onder de indruk van nieuw datapact

3 februari 2016
Max Scherms, de Oostenrijkse rechtenstudent die er voor zorgde dat het Europese Hof van Justitie het Safe Harbor-verdrag ongeldig verklaarde, is niet onder de indruk van het nieuwe data pact tussen de EU en de VS.

“Een paar brieven van de vertrekkende Obama-regering vormen geen juridische basis voor het garanderen van de fundamentele rechten van 500 miljoen Europese gebruikers voor de lange termijn als er expliciete Amerikaanse wetten zijn die massale surveillances toestaan”, schrijft Scherms in een reactie op het nieuwe pact. Hij vindt het er op lijken dat het vonnis van de Europese rechter hierbij niet wordt gevolgd.

“Het Hof heeft duidelijk verklaard dat de VS er voor moeten zorgen dat er een goede bescherming is in de vorm van nationale wetgeving of internationale verplichtingen. Ik betwijfel ten zeerste of een Europeaan een Amerikaanse rechtbank kan binnenwandelen en zich daar op zijn fundamentele rechten kan beroepen op basis van een brief van een persoon.”

De brieven waar hij op doelt, zijn de schriftelijke verklaringen van de US Office of the Director of National Intelligence dat de privégegevens van Europeanen niet betrokken zullen worden bij de massale surveillances die volgens de Amerikaanse wet wel zijn toegestaan.

Of Schlems het pact weer juridische stappen zal nemen om de rechtsgeldigheid van het nieuwe pact te laten toetsen, is nog niet duidelijk.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.