Management

Outsourcing

Matige groei voor outsourcingsmarkt

17 juli 2013
De omzet in IT-outsourcing stijgt dit jaar met 2,8 procent tot 288 miljard dollar. In vrijwel alle delen van de zogenaamde ITO-markt is de groei lager dan verwacht.

De groei in de markt voor IT-outsourcing valt volgens marktonderzoeker Gartner laag uit door een aantal oorzaken, waaronder politieke en economische factoren, maar ook door veranderde arbeidsomstandigheden.

Er zijn nog altijd veel plannen om delen van de IT uit te besteden, maar door lagere budgetten, de economische problemen en de sterkere focus van klanten op kosten, is de groei van de ITO-markt maar matig, aldus Gartner.

Segmenten die zullen krimpen zijn datacenteroutsourcing, doordat veel werk hiervan overgeheveld wordt naar IaaS en IUS (Infrastructure Utility Services).

BYOD

Ook het uitbesteden van het beheer van IT voor eindgebruikers groeit minder. Dat komt doordat steeds meer organisaties kiezen voor BYOD terwijl vooral grote bedrijven minder ondersteuning inkopen voor eindgebruikerssystemen. Vooral de vraag naar uitbesteding van het beheer van bureaucomputers daalt. Daar staat wel een sterke groeiverwachting tegenover voor het uitbesteden van ondersteuning van mobiele apparaten voor eindgebruikers omdat steeds meer organisaties dergelijke mobiele producten in gebruik nemen. 

Betaalstructuur maakt gevoelig voor dips

De ITO-markt was tot een paar jaar geleden bestand tegen cyclische dips, omdat de betaalstructuur gebaseerd was op langlopende projecten. Dat is sterk aan het veranderen. Veel klanten eisen en krijgen nu contracten waarbij zij hun afname van diensten kunnen variëren al naar gelang hun behoeftes van dat moment. Die trend houdt aan, volgens Gartner.

De omzet neemt vooral af in West-Europese landen en in volwassen Aziatische markten. Dat wordt echter ruim gecompenseerd door een sterke groei naar IT-outsourcing in opkomende markten in Zuid-Amerika, Azië en China.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.