Massaontslag UWV na forse automatiseringsslag

15 april 2013
Ondanks dat het UWV door de crisis fors meer werk heeft, worden door bezuinigingen komende jaren toch duizenden banen bij de uitkeringsorganisatie geschrapt. De dienstverlening aan werkzoekenden moet verregaand worden geautomatiseerd.

Tot 2018 moet circa 489 miljoen euro worden bespaard, maakte UWV vandaag bekend. Het aantal arbeidsplaatsen zal worden teruggebracht van 16.600 nu naar 14.500 in 2018, digitalisering wordt in hoog tempo doorgezet en het aantal vestigingen wordt teruggebracht.

Juist extra mensen nodig door meer werklozen

Door een flinke automatiseringsslag verliezen vooral mensen die vacatures en werkzoekenden met elkaar proberen te verbinden hun baan. Afgelopen jaar heeft het UWV 30 van de 68 Werkbedrijf-vestigingengesloten, waardoor al circa 2000 arbeidsplaatsen zijn verdwenen.
Al in 2011 was aangekondigd dat er veel banen geschrapt moesten gaan worden bij de uitkeringsinstantie. Vorig jaar werd echter bekend dat een deel van het overtollig personeel toch weer tijdelijk langer mocht blijven om het groeiende aantal werklozen op te vangen. Afgelopen november liet het UWV zelfs weten tijdelijk ruim 200 medewerkers extra in te zetten om de sterke groei van het aantal WW-uitkeringen te kunnen verwerken. Voor de begeleiding van werkzoekenden werden nog eens ruim 300 mensen extra ingeschakeld.

 Situatie kan volgend jaar weer anders zijn

Mogelijk moet het UWV nog meer gaan bezuinigen omdat de effecten van het regeerakkoord van 2012 en het sociaal akkoord van vorige week nog niet in de begroting zijn opgenomen. Deze moeten de komende periode nog door het UWV worden uitgewerkt. “Het UWV is een politiek gestuurde organisatie. De situatie kan er volgend jaar zo weer anders uit zien”, aldus een UWV-woordvoerder.

Het UWV is verantwoordelijk voor het afhandelen van werknemersverzekeringen als de WW, WIA, Wajong, WAO en Ziektewet.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.