Marsroute AMD leidt naar Opteron met 16 ‘cores’

1 mei 2009
AMD deed zijn aankondiging ter gelegenheid van de zesde verjaardag van de Opteron. Met die processorfamilie wist AMD naast marktleider Intel een sterke positie in het serversegment te veroveren. De jongste generatie Intel-processors, zoals de quadcore Xeon 5500 (Nehalem), is de Opteron echter weer de baas.

Ofschoon AMD er financieel niet florissant voorstaat, blijkt het bedrijf nog genoeg in huis te hebben om een uitgebreide ‘roadmap’ uit te tekenen. AMD kan zich ook moeilijk afzijdig houden nu de regering-Obama honderden miljarden dollars uittrekt, onder meer voor technologieprojecten, om de economie uit het slop te helpen. De Amerikaanse overheid was de afgelopen jaren een grootafnemer van Opteron-systemen.

De introductie van de 6-core Opteron – codenaam Istanbul – is zelfs enkele maanden vervroegd. AMD belooft dat de chip 30 procent meer performance biedt als de bestaande 4-core Opterons, bij gelijkblijvend energieverbruik. Intel heeft overigens al sinds september vorig jaar een 6-core model, de Xeon 7400.

In 2010 volgt de Opteron 6000-serie (codenaam Magny-Cours) voor servers met twee (2P) of vier (4P) chipaansluitingen van een nieuw type, de G34-socket. De Opteron 6000 krijgt acht of twaalf kernen. AMD zegt met deze productlijn te mikken op sterk gevirtualiseerde taken zoals high-performance computing (HPC) en databasetoepassingen.

Intel heeft tot dusver publiekelijk alleen gesproken over een Xeon-processor met acht kernen (Nehalem EX), te introduceren in 2010. Eveneens volgend jaar maakt de Opteron 4000-serie (codenaam Lisbon), bestemd voor servers met een of twee chipvoetjes (1P/2P), zijn opwachting. Voor de Opteron 4000 is ook een nieuwe aansluiting, de C32-socket, ontwikkeld. Doelmarkten zijn volgens AMD cloud computing en gevirtualiseerde webservers.

In 2011 maakt AMD de overstap van 45 nanometer naar 32 nm-technologie. Dat gaat gepaard met een nieuwe proces sorkern, genaamd Bulldozer. Hierop baseert AMD processors met twaalf en zestien kernen (codenaam Interlagos), als uitbreiding van de 6000-reeks. Met Interlagos zijn maximaal 64 processorkernen per server mogelijk.

Dezelfde 32 nm-procestechnologie wordt in 2011 benut voor de Valencia-processor, die zes of acht kernen krijgt. Valencia past op hetzelfde platform als de in 2010 uitgebrachte Lisbon. De Valencia is bedoeld voor servers die applicaties zoals webhosting en e-mail afhandelen. Ondanks de agressieve routekaart blijft het de vraag of AMD erin slaagt Intel op de servermarkt bij te blijven. In twee jaar kan een hoop gebeuren en Intel zit ook niet stil met de uitbouw van zijn Nehalem-architectuur.

In afwachting van de processors met zes en meer ‘cores’ introduceerde AMD ook nog twee quadcoremodellen met de typeaanduiding Opteron EE. Hun belangrijkste kenmerk is een uitzonderlijk laag energieverbruik van 40 watt. De bestaande Opteron HE voor rack- en bladeservers komt met 55 W nog het dichtst in de buurt, de standaard-Opteron heeft 75 watt nodig.

De twee nieuwe EE-modellen, werkend op 2,1 en 2,3 GHz, zijn bedoeld voor datacentra met zeer hoge dichtheden. AMD benadrukt dat het in die omgevingen niet draait om maximaal haalbare prestaties maar om ‘efficiënte performance’ door middel van een energiezuinige IT-infrastructuur.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!