Overslaan en naar de inhoud gaan

Marietje Schaake wordt voorzitter van CyberPeace Institute

Voormalig lid van het Europees Parlement Marietje Schaake wordt voorzitter van het CyberPeace Institute en voorzitter van zijn adviesraad. Stéphane Duguin, die momenteel leidinggevende is van de EU Internet Referral Unit bij Europol, wordt CEO en zal leiding geven aan de NGO. Duguin speelde een belangrijke rol in het opzetten van Europols European Cybercrime Centre (EC3).
Marietje Schaake
© Bram Belloni
Bram Belloni

Het CyberPeace Institute is opgezet om beter te kunnen reageren op de gevolgen van grote cyberaanvallen en wil wereldwijde discussie stimuleren over acceptabel gedrag in cyberspace. Het richt zich op ondersteuning, verantwoording en vooruitgang.

Onderzoek naar cyberaanvallen

Ondersteuning bestaat uit het coördineren van herstelacties om gemeenschappen en organisaties weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. Verantwoording houdt in dat het instituut collectieve analyse, studies en onderzoek naar cyberaanvallen faciliteert en de veroorzaakte schade evalueert. Daarnaast wil het CyberPeace Institute het probleem transparant maken, zodat iedereen beter geïnformeerd is en effectiever actie kan ondernemen. 

Ten derde wil het instituut positief en verantwoordelijk gedrag in cyberspace stimuleren door naleving van internationale wetgeving te bevorderen. Een 8-koppig bestuur en 14-koppige adviesraad met daarin wereldwijde experts op het gebied van cyberveiligheid, internationaal recht, mensenrechten en internationale zaken staan het instituut bij in het behalen van zijn doelen.

Stanford Cyber Policy Center

Marietje Schaake is onlangs ook beleidsdirecteur geworden bij het Stanford Cyber Policy Center en internationaal beleidsmedewerker bij Stanford´s Institute for Human-Centered Artificial Intelligence. Zij was tussen 2009 en 2019 lid van het Europees Parlement waar ze zich richtte op handelsbeleid, buitenlandse zaken en technologiebeleid. Ze is aangesloten bij een aantal non-profitorganisaties, waaronder de European Council on Foreign Relations en de Observer Research Foundation in India.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in