Carriere
schaake

Marietje Schaake wordt voorzitter van CyberPeace Institute

Het CyberPeace Institute richt zich op de toenemende gevolgen van grote cyberaanvallen.

© Bram Belloni
26 september 2019

Het CyberPeace Institute richt zich op de toenemende gevolgen van grote cyberaanvallen.

Voormalig lid van het Europees Parlement Marietje Schaake wordt voorzitter van het CyberPeace Institute en voorzitter van zijn adviesraad. Stéphane Duguin, die momenteel leidinggevende is van de EU Internet Referral Unit bij Europol, wordt CEO en zal leiding geven aan de NGO. Duguin speelde een belangrijke rol in het opzetten van Europols European Cybercrime Centre (EC3).

Het CyberPeace Institute is opgezet om beter te kunnen reageren op de gevolgen van grote cyberaanvallen en wil wereldwijde discussie stimuleren over acceptabel gedrag in cyberspace. Het richt zich op ondersteuning, verantwoording en vooruitgang.

Onderzoek naar cyberaanvallen

Ondersteuning bestaat uit het coördineren van herstelacties om gemeenschappen en organisaties weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. Verantwoording houdt in dat het instituut collectieve analyse, studies en onderzoek naar cyberaanvallen faciliteert en de veroorzaakte schade evalueert. Daarnaast wil het CyberPeace Institute het probleem transparant maken, zodat iedereen beter geïnformeerd is en effectiever actie kan ondernemen. 

Ten derde wil het instituut positief en verantwoordelijk gedrag in cyberspace stimuleren door naleving van internationale wetgeving te bevorderen. Een 8-koppig bestuur en 14-koppige adviesraad met daarin wereldwijde experts op het gebied van cyberveiligheid, internationaal recht, mensenrechten en internationale zaken staan het instituut bij in het behalen van zijn doelen.

Stanford Cyber Policy Center

Marietje Schaake is onlangs ook beleidsdirecteur geworden bij het Stanford Cyber Policy Center en internationaal beleidsmedewerker bij Stanford´s Institute for Human-Centered Artificial Intelligence. Zij was tussen 2009 en 2019 lid van het Europees Parlement waar ze zich richtte op handelsbeleid, buitenlandse zaken en technologiebeleid. Ze is aangesloten bij een aantal non-profitorganisaties, waaronder de European Council on Foreign Relations en de Observer Research Foundation in India.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.