Overslaan en naar de inhoud gaan

Makers TrickBot breiden malware-netwerk verder uit

De makers van de beruchte Trickbot-malware zijn opgedoken in een netwerk waar ook andere beruchte groepen deel van uitmaken. De verwachting is dat de malware daardoor nog veel meer verspreid zal gaan worden. Dat schrijft The Hacker News op basis van een rapport van IBM X-Force.
botnetinfecties
© ESET
ESET

De cybercriminelen infecteren met name bedrijfsnetwerken met malware door onder meer e-mailthreads te kapen, de inzet van valse formulieren voor klantenreacties en social engineering via een nep-callcenter, zo melden de onderzoekers.

Trickbot begon in 2016 aanvankelijk als een ‘banking trojan’. Dat is een vorm van malware waarmee inloggegevens en andere data worden verzameld. Inmiddels is het een modulaire op Windows-gebaseerde crimeware die, nadat het wordt neergehaald, toch steeds weer terugkomt omdat criminelen de toolset en infrastructuur blijven bijwerken.

Trickbot werd ontwikkeld door de Wizard Spider-groep, bestaande uit zo’n tachtig medewerkers met vermoedelijk een basis in Rusland. Ook BazarLoader en Anchor werden door deze groep ontwikkeld. De aanvallen gebeuren voornamelijk via e-mailcampagnes met Excel-documenten.

BazarLoader-malware

IBM ontdekte eind augustus 2021 een infectieketen waarbij bedrijven per e-mail werden benaderd met de mededeling dat hun websites DDoS-aanvallen hebben uitgevoerd, waarna een link moet worden aangeklikt voor aanvullend bewijs. Vervolgens wordt een ZIP-archief gedownload met een kwaadaardige JavaScript-downloader, die op zijn beurt contact maakt met een externe URL waarmee BazarLoader-malware wordt opgehaald. Die zorgt weer voor een infectie met Cobalt Strike en TrickBot. 

De onderzoekers zien daarmee een nieuwe aanpassing binnen de ‘ransomware-economie’ waarbij diverse malware samenwerken. "Deze nieuwste ontwikkeling toont de kracht van de connecties binnen het cybercriminele ecosysteem aan.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in