Development

Privacy
Privacy

Makers Brave-browsers starten privacyvriendelijke zoekmachine

Zoekmachine krijgt gratis en betaalde variant. 

© CC BY 2.0 - Flickr.com Owen Moore
4 maart 2021

Zoekmachine krijgt gratis en betaalde variant. 

De makers van de privacyvriendelijke browser Brave werken aan een eigen zoekmachine. Het bedrijf heeft de open zoekmachine Tailcat overgenomen, wat de basis moet vormen voor het nieuwe Brave Search. 

Brave Search moet een privacyvriendelijk alternatief worden voor Google Search, zo schrijft het bedrijf op zijn website. "Vrijwel alle zoekmachines zijn tegenwoordig gebouwd op, of vertrouwen op resultaten van Big Tech-bedrijven. De Tailcat-zoekmachine is daarentegen gebouwd op een volledig onafhankelijke index, die in staat is om de kwaliteit te leveren die mensen zoeken, maar zonder hun privacy in gevaar te brengen." Zo verzamelt Tailcat volgens Brave geen IP-adressen en gebruikt het geen persoonlijke identificeerbare informatie om de zoekresultaten te verbeteren.

Deze Tailcat-zoekmachine wordt de basis van het nieuwe Brave Search. Brave belooft dat de zoekmachine gebruikers niet volgt, transparant is en onafhankelijk blijft. Daarnaast moet de zoekmachine keuzevrijheid bieden: Brave Search wordt beschikbaar als gratis variant met advertenties en als betaalde optie zonder advertenties. De advertenties worden getoond via Brave Ads, dat ook privacyvriendelijk is. 

Wachtlijst

Wanneer de zoekmachine beschikbaar wordt voor gebruik, is nog onbekend. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een wachtlijst, maar daar staat niet wanneer de eerste early access-periode gestart wordt of wanneer de zoekmachine voor iedereen beschikbaar wordt. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 30 maart 2021 17:46

Tja, alweer één.
Maar wie kan er nou op tegen de enorme infrastruktuur van Google.

Zoekresultaten zijn gebaseerd op DATA.
Heel - veel - data.
En heel veel indexering.

Dat is wat anders dan een leuk zoekschermpje bouwen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.