Management

Governance
Chinese developers

'Make China great again' komt flink op stoom

Nieuwe maatregel Chinese overheid vormt zware slag voor bedrijven als HP, Dell en Microsoft.

© CC By SA 2.0 - Flickr.com Official GDC
9 december 2019

Nieuwe maatregel Chinese overheid vormt zware slag voor bedrijven als HP, Dell en Microsoft.

De Chinese overheid verplicht alle overheidsorganisaties hun hard- en software in drie jaar te vervangen door Chinese alternatieven.

De handelsoorlog met de Verenigde Staten en vrees voor militaire en economische spionage via achterdeurtjes heeft de Chinese overheid doen besluiten alle buitenlandse IT-infrastructuur te weren. De organisaties blijken intern al in het voorjaar de opdracht te hebben gekregen de '3-5-2' richtlijn aan te houden. De Financial Times bericht over deze tot nog toe geheime richtlijn.

Die houdt in dat in 2020 alle overheidsorganisaties moeten kunnen aantonen minimaal 30 procent van hun buitenlandse hardware en software te hebben vervangen door materiaal van Chinese makelij. In 2021 moet 80% (50% bovenop de eis van 2020) van de IT Chinees zijn en uiteindelijk in 2022 moet de resterende 20 procent van de buitenlandse IT de deur uit zijn. Vooral bedrijven als HP, Dell en Microsoft hebben een grote klant aan de Chinese overheidsdiensten en zien hun markt daar voor een belangrijk deel verdampen. Commerciële organisaties in China zijn niet gehouden aan het volgen van de richtlijn.

China werkt al geruime tijd hard aan de ontwikkeling van alternatieven voor hard- en software van buitenlandse komaf. Zo presenteerde Huawei onlangs al een smartphone met een eigen besturingssysteem en werkt de Chinese defensie-industrie aan een besturingssysteem dat Windows moet gaan vervangen.

Lees meer over
1
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 14 december 2019 11:35

Wie kaatst moet de bal verwachten, met NSA hebben de Amerikanen al eerder fors gespionneerd, nu gaan de Chinezen zelfs een stapje verder. Denk aan wat die Belgische delegatie recent overkwam. Zoiets gaat voor de eigen volken het makkelijkst als allerlei software uit Chinese bedrijven afkomstig is. 1984 op zijn Chinees dus...
Met 1,4 Miljard te bespionneren burgers is er schaalgrootte voor zo'n omschakeling. Omdat men in China al duizenden jaren in andere tijdschalen denkt zou zelfs een wat langzamere overstap geen probleem zijn, als het eindpunt, controle over alle onderdanen en bedrijven maar bereikt wordt. Trump ben je in maximaal 8 jaar kwijt, die is slechts een "korte baan schaatser" in hun ogen en de USA bestaan nog maar 200 jaar, China 5000 jaar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.