Machtigste bedrijf op web staat bij falen infrastructuur

31 juli 2009

Hij sprak vorige week de Technology, Entertainment, Design (TED)-conference in Oxford. Zittrain noemde als voorbeeld een incident met de wereldwijde uitval van YouTube. De overheid in Pakistan verordonneerde vorig jaar lokale ISP’s een onwelgevallig filmpje te blokkeren. Een ISP deed dat op een bijzondere manier. Er werd een foutieve verwijzing naar de YouTube-servers op internet geadverteerd via de BGP-routering.

Het systeem nam die verwijzing automatisch over, zodat YouTube wereldwijd lange tijd onbereikbaar was. Volgens Zittrain bleef de schade beperkt doordat een aantal ISP’s in een overlegplatform, de North American Network Operators Group (NANOG), snel in actie kwam. “Een van de populairste websites ter wereld, gerund door het machtigste bedrijf in de wereld en er was niets dat YouTube of Google er aan konden doen”, hield Zittrain zijn publiek voor.

Hij wees ook op het verschil tussen de manier waarmee verkeer zich over internet beweegt en brieven over de aardbol worden gezonden. De posterijen hebben wereldwijd contractuele afspraken gemaakt over de afhandeling. Het systeem waarmee informatie op internet vaak 25 tot 30 verschillende netwerken passeert, wijkt daar van af. Zittrain: “De tussenliggende partijen schuiven de gegevens rond zonder contractuele of wettelijke verplichting tot de zender of de ontvanger ervan.”

Zittrain kreeg uit de internetgemeenschap kritiek op deze opmerking. Elke ISP heeft contractuele ‘peering’ verplichtingen met de eigenaar van het buurnetwerk. Al het verkeer dat B doorstuurt naar C, inclusief het verkeer dat B van A ontving, wordt door C als verkeer van B behandeld en afgerekend. Zo bestaan er transitionele verplichtingen, becommentariëren verschillende deelnemers van hetzelfde NANOG-overlegplatform de uitspraken van Zittrain.

Iljitsch van Beijnum, freelance netwerk- en internetinfrastructuurspecialist, beaamt dat een groep betrokkenen zonder formele relatie tot YouTube het probleem met de bereikbaarheid heeft opgelost. Het YouTube/Pakistan-incident is echter gelijk aanleiding geweest voor het zoeken naar een structurele oplossing die het rondzenden van foute verwijzingen voorkomt. Nu behoort een ISP de IP-adressen van zijn klanten te controleren alvorens deze te adverteren via het BGP-systeem. Andere ISP’s geven deze IP-ranges ongezien door waardoor een probleem als met YouTube in Pakistan kon ontstaan. Door filters in te bouwen op basis van een cryptografisch certificaat is het op termijn mogelijk dergelijke missers te voorkomen. Van Beijnum: “Het heeft echter nogal wat voeten in de aarde voor het zover is.”

Zittrain zegt in een reactie dat hij op de TED-conferentie het unieke karakter van internet wilde benadrukken. Hij verklaart dat karakter uit de ontstaanwijze van de protocollen, namelijk zonder de gebruikelijke pogingen er geld mee te verdienen. Tegelijk was ook het gebrek aan geld een voorwaarde voor de totstandkoming van de werkwijzen waarmee het net nu functioneert.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!