Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Hi-tech

'The Machine' van HPE is echt anders

Performance tot 100 keer beter

Hi-tech © CC0 Public Domain MarcelloRabozzi
17 januari 2017

Performance tot 100 keer beter

Tijdens HPE Discover, vorig jaar november in Londen toonde Hewlett Packard Enterprise (HPE) nieuwe hardware, aangeduid als ‘The Machine’.

In de maanden voorafgaand aan de presentatie was al regelmatig gepreludeerd op deze nieuwe hardware en circuleerde al veel informatie over de prototypen. In Londen werd het eerste echte exemplaar getoond.

Volgens Antonio Neri, executive vice president en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ‘The Machine’, is The Machine het grootste en meest complexe project in HPE’s historie en overtreft deze zogeheten ‘Memory Driven Computer’ verre de traditionele, ‘processor centric’ hardware. Volgens HPE met een factor 15 tot 100, afhankelijk van de toepassing en met de kanttekening dat het vooralsnog om laboratorium-tests gaat. Die betere prestaties zijn vooral terug te voeren op enerzijds de razend snellere data I/O in ‘The Machine’ en daarnaast op de even snelle interne optische verbindingen met een dikte van niet meer dan een kwart mensenhaar. Maar wellicht het meest bijzondere aan het nieuwe systeem is dat HPE er nog geen concrete bestemming voor heeft.

“Ons primaire doel was aan te tonen dat we in staat zijn een systeem als dit te ontwikkelen en bouwen”, aldus Sharad Singhal, die als Director Technology aan de wieg van ‘The Machine’ heeft gestaan. “Nu we deze mijlpaal bereikt hebben ligt er een reeks van toepassingen in het verschiet”, aldus Singhal. Details kon of wilde hij nog niet geven, maar analisten gaan ervan uit dat toekomstige varianten van ‘The Machine’ vooral gebruikt worden voor ‘massive parallel simulations’ en voor toepassingen waarvoor nu vaak supercomputers worde ingezet. En ja, het doorzoeken en analyseren van grote databestanden, behoort zeker ook tot een van de toepassingen van ‘The Machine, waarmee eigenlijk gezegd is dat het een zware multi purpose-oplossing wordt.
Aan een tijdspad voor die nieuwe toepassingen waagt niemand zich echter. De eerste ontwikkelingen van het apparaat gaan terug tot 2005 en het eerste echt werkende exemplaar werd pas op 24 oktober vorig jaar opgeleverd. Het zal daarom nog wel even duren voor er concrete toepassingen op basis van deze hardware beschikbaar zijn.


Tot het zover is, legt HPE vooral veel nadruk op het ontwerp van ‘The Machine’ dat wezenlijk anders is dan van traditionele hardware. Memory-centric, in plaats van processor-centric, waarbij processorunit en memory direct gelinkt zijn.
Bij ‘processor-centric’ systemen wisselt elke processor via I/O communicatie voortdurend data uit met een eigen geheugenmodules in het systeem. Ondanks de snelheid van data-uitwisseling leidt dit er in de praktijk toe dat de processor veelvuldig moet wachten op informatie uit het geheugen. Bovendien kunnen een processor alleen het eigen geheugen adresseren. Datasharing tussen verschillende processoren vergt tijdrovend kopiëren tussen de verschillende nodes.

Bij memory- en data-centric systemen is de processor vervangen door een SOC (system on chip) gebaseerd op Linux. Vooralsnog lijkt dit een 64-bit ARM processor te zijn, of een X86 van Intel. Belangrijker dan de processor is de snelle verbinding die elke SOC heeft. Naast de standaard I/O-communicatie heeft elke SOC een zogeheten ‘Persistent Memory’ dat direct zonder I/O communicatie benaderbaar is. Bovendien is alle data in het persistent memory zonder I/O copying beschikbaar voor elke SOC in het systeem. De werking van deze nodes staat beschreven in het artikel ‘Weaving together the machines’s fabric memory’.

Minstens zo belangrijk is de toolset die HPE rond The Machine heeft ontwikkeld, beschreven in het artikel ‘Programming for Persistent memory takes persistence’.

Die toolset is primair bedoeld voor software-ontwikkellaars die toepassingen voor de The Machine willen bouwen. Want zo stelde Antonio Neri bij de presentatie “The Machine is niet alleen de introductie van een nieuwe generatie hardware, het is ook de aanvang van een tijdperk waarin wij als leverancier willen bouwen aan ecosystemen waarin partners en klanten participeren. Zij weten het beste wat ze willen en kunnen en onze rol is hen daar zo goed mogelijk in te faciliteren.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.