Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Machine learning nog niet geschikt voor betrouwbare fraudedetectie

Machine learning nog niet geschikt voor betrouwbare fraudedetectie

Machine learning heeft voorlopig nog veel menselijke input nodig. 

21 januari 2019

Bijna de helft van de bedrijven in Nederland heeft te maken gehad met fraude, corruptie of witwassen, blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie EY. Veel organisaties zijn dan ook begrijpelijk geïnteresseerd in fraudedetectie-oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie en machine learning. Een computer is immers sneller en slimmer dan een mens, is nog altijd de heersende gedachte. Maar de huidige machine learning is nog niet volwassen genoeg voor een betrouwbare fraudedetectie, stelt Erik Biemans, lead analist bij Fox-IT.

Artificial Intelligence (AI) heeft de toekomst. Daar is vrijwel iedereen het wel over eens. Maar die toekomst ligt echt nog een heel eind voor ons. “Vergelijk het met een kind”, zegt Biemans. “Die kan ook niet direct na de geboorte lopen, praten of fietsen. Je moet een kind dingen leren, opvoeden. Datzelfde geldt voor AI.”

En dat opvoeden, in de IT ook wel ‘supervised learning’ genoemd, neemt veel tijd in beslag. Bij supervised learning leren mensen het systeem wat wel en niet klopt. “Wil je bijvoorbeeld dat een systeem gezichten kan herkennen, dan moet je duizenden foto’s aanbieden en aangeven op welke foto een gezicht te zien is en op welke foto niet. Alleen zo leert een algoritme zelf de juiste inschatting te maken.”

Bij fraudedetectie is het bovendien belangrijk dat het systeem niet alleen leert wat legitiem gedrag (true negative) is, maar ook wat frauduleus gedrag (true positive) is. “Hoe meer van beide soorten wordt aangeboden aan het systeem, hoe beter het de verschillen leert onderscheiden. Het lastige is echter dat veel organisaties beschikken over slechts een beperkte hoeveelheid fraudecases. Dat beperkt de kracht van supervised learning.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!