Overslaan en naar de inhoud gaan

Mac OS X 15 jaar

OS X was een ingrijpende aanpassing van de voorgaande versies van het besturingssysteem die steeds voortbouwden op de versie die in 1984 bij de eerste Macintosh-computers werd geleverd. Voor Mac OS X werd een compleet nieuwe codebasis ontworpen op basis van de UNIX-kernel. Daardoor werd een nieuwe manier van geheugenbeheer mogelijk.
Mac installeren
© AG Connect
AG Connect

De eerste versie met codenaam Cheetah, kampte met nogal wat problemen wat prestaties betreft en eigenschappen die de vorige versies wel hadden. Maar die werden snel opgelost en ingevuld. Apple liet in 2012 met de introductie van Mountain Lion, het 'Mac'-deel uit de naam vallen, zodat het besturingssysteem sindsdien alleen met OS X wordt aangeduid.

In de periode tussen 1999 en 2006 kon OS X uitsluitend met PowerPC-processors overweg. Daarna schakelde Apple over op processors met de Intel-architectuur. Tot 2009 met de introductie van OS X 10.6 Snow Leopard bood het besturingssysteem ondersteuning voor zowel PowerPC als Intel x86-processors, daarna alleen nog voor de Intel-chips.

Met NEXT kwam de Unix-kernel binnen

In OS X waren belangrijke fundamenten van het NeXTSTEP-besturingssysteem terug te vinden. Dat was onder leiding van Steve Jobs ontwikkeld bij NeXT, het bedrijf dat Jobs oprichtte in de periode na 1985 dat hij niet bij Apple werkzaam was. NeXT werd in 1996 overgenomen door Apple.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in