Beheer

Security

Mac-eigenaren moeten voorlopig behoedzaam surfen

4 augustus 2015
In OS X is een fout ontdekt die bij het surfen op internet gevaren op kan leveren. Een echte patch is er nog niet.

De ontwikkelaars van OS X hebben op enkele punten standaard beveiligingsmaatregelen achterwege gelaten, constateerde beveiligingsonderzoeker Stefan Esser onlangs. Onderzoekers van Malwarebytes vonden daarna een installatieprogramma op internet dat deze kwetsbaarheid daadwerkelijk uitbuit. Het malware-specimen veranderde de toegangsregels tot de 'root' van het besturingssysteem. Dat legt de weg voor hackers open om hun gang te gaan.

Geen patch beschikbaar

Vooralsnog is er geen patch van Apple beschikbaar. Dat betekent dat Mac-eigenaren met enige omzichtigheid moeten internetten. Het lek maakt het namelijk mogelijk Mac's te besmetten die een webpagina met malafide inhoud bekijken. Het is dan ook niet aan te raden om linkjes te volgen in mail, zeker niet als die van onbekenden komt of ongebruikelijk van inhoud is.

Omweggetje

Het is onduidelijk wanneer Apple het lek gaat dichten. Mogelijk duurt dat niet al te lang. In de jongste bètaversie van Mac OS X 10.11 is het lek namelijk al gedicht. Stefan Esser, die het lek ontdekte, heeft zelf een patch ontwikkeld die hij met anderen deelt. Maar het installeren van patches die niet van de leverancier zelf afkomstig zijn, is wel voor eigen risico.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.