Development

Apps

Mac App Store mikt vooral op consument

14 januari 2011

Op de openingsdag van de Mac App Store, op donderdag 6 januari, hebben bezoekers van de nieuwe webwinkel al meer dan 1 miljoen applicaties gedownload. Apple-topman Steve Jobs verklaarde ‘versteld te staan’ van het enthousiaste onthaal dat de webwinkel heeft gekregen. Jobs ziet in de App Store een “innovatieve manier om applicaties op het spoor te komen en te kopen”.

Voor softwareontwikkelaars kan de Mac App Store een extra of vervangende distributiemethode opleveren. In ruil voor 30 procent van de omzet neemt Apple hun het hele logistieke en financiële traject uit handen. Ook updates vinden via de App Store plaats, sterker nog, ze mogen volgens een uitputtende lijst van richtlijnen voor ontwikkelaars niet buitenom gebeuren.

Screening vooraf
Apple houdt net als bij de iOS-webwinkel iedere Mac-applicatie tegen het licht voordat deze wordt toegelaten. Daarbij legt het bedrijf diverse criteria aan die op ontwikkelaars en eindgebruikers discutabel en arbitrair kunnen overkomen. Apple behoudt zich bijvoorbeeld het recht voor apps te weigeren die “niet erg nuttig zijn”, sterk lijken op bestaande toepassingen – die van Apple zelf worden apart genoemd – of “geen blijvende vermaakswaarde bieden”. Ook programma’s die achteraf aanvullende technologie (Java, Rosetta) installeren zijn taboe.

De strenge richtlijnen kunnen betekenen dat derden bijvoorbeeld geen tekstverwerkers, spreadsheets of mediaspelers mogen aanbieden die concurreren met vergelijkbare Apple-applicaties. In tegenstelling tot de iOS App Store hebben ontwikkelaars in elk geval wel de keus om de Mac App Store te mijden als de voorwaarden hun niet aanstaan. Gebruikers op hun beurt zitten (nog) niet exclusief vastgebakken aan de Mac App Store, al laat Apple zich niet uit over zijn toekomstplannen op dit punt.

Apple legt ook het gebruik van locatiegebaseerde diensten stevig aan banden om de privacy van de gebruiker te waarborgen. Ook zijn eisen geformuleerd die Apple-klanten kennelijk moeten beschermen tegen malafide applicaties en tegen software waardoor de computer bijvoorbeeld oververhit kan raken of die de batterij van een laptop razendsnel uitput.

Betaald en gratis
Op de openingsdag waren ruim duizend Mac-toepassingen in de Mac App Store te vinden. Naast betaalde software zijn ook gratis apps opgenomen. Voor die producten vraagt Apple geen geld van de ontwikkelaars. De aangeboden programma’s zijn verdeeld over categorieën als business, financiën, fotografie, games, grafisch ontwerp, medisch, naslag, onderwijs, ontwikkeltools, productiviteit, sport, utilities en reizen.

De nadruk ligt op software voor de thuisgebruiker, al zijn ook (klein)zakelijke applicaties in de webwinkel te vinden. Dat de individuele consument de doelgroep is, blijkt ook wel uit het feit dat Apple niet heeft gezorgd voor een distributie- en beheermodel voor bedrijven. De apps moeten naar individuele Macs worden gedownload.

Apple neemt het voortouw door een aantal eigen applicaties in de etalage te zetten, tegen lagere prijzen dan de traditioneel verpakte softwarepakketten. Daartoe behoren de productiviteitstoepassingen Pages, Keynote en Numbers. Verder zijn iPhoto, iMovie, GarageBand en Aperture 3 beschikbaar.

De winkel is alleen toegankelijk voor degenen die met Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) werken en bovendien een speciale update (10.6.6) hebben geïnstalleerd. Daarna verschijnt het pictogram van de App Store in het ‘dock’ van Mac OS. Het koop- en afrekensysteem is gekoppeld aan iTunes, net als dat met de iOS-apps voor de iPhone en iPad het geval is. Een bestaande iTunes-account met Apple ID kan ook worden gebruikt voor de nieuwe Mac App Store.

Zwakke plek
Hackers beweren een zwakke plek te hebben ontdekt in het systeem voor digital rights management (DRM) van de Mac App Store. Dat meldt de blogger John Gurber van de site Daring Fireball. Apple wil met deze technologie zekerstellen dat alleen de legitieme koper de applicatie kan gebruiken. Als een applicatie echter niet goed controleert of de digitale kwitantie echt bij die applicatie hoort, kan de app desondanks worden geactiveerd.

De hacker moet wel eerst op eigen houtje ergens een illegale kopie van de gewenste applicatie hebben bemachtigd. Vervolgens kan hij deze activeren met de kwitantie van een willekeurige andere app. Dat mag ook een gratis app zijn.

Het DRM-manco is volgens Gurber onder andere bij het spel Angry Birds geconstateerd. Bij applicaties die de controle op de juiste wijze uitvoeren, is misbruik niet mogelijk. Apple geeft op zijn site voor ontwikkelaars wel aanbevelingen hoe een applicatie kan controleren of een kwitantie geldig is, maar laat de implementatie aan de ontwikkelaars over. Ook bij het goedkeuren van applicaties test Apple blijkbaar de controle niet.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!