Beheer

Security
sherlock

MAC-adres gezocht door Duitse politie

Opsporing verzocht: herkent u dit MAC-adres? Van een Motorola/Lenovo-device.

© CC0 - Pixabay,  OpenClipart
8 januari 2019

Opsporing verzocht: herkent u dit MAC-adres? Van een Motorola/Lenovo-device.

De Duitse politie is op zoek naar mensen die een bepaald MAC-adres hebben gezien op hun netwerk. Het gaat om eigenaren en beheerders van bijvoorbeeld WiFi-hotspots die dit hardware-adres van een netwerkkaart mogelijk in hun logs hebben staan. De gebruiker wordt gezocht in verband met afpersing en bombrieven.

De politie van de Duitse stad Brandenburg doet op social network Twitter dit opmerkelijke opsporingsverzoek. Gevraagd wordt naar het vermoedelijke MAC-adres van de ‘DHL-afperser’, die tussen november 2017 en april 2018 pakketten met explosieven (USBV) heeft verstuurd naar adressen in Berlijn en Brandenburg.

Logs checken svp

“Wij vragen: heeft dit apparaat ingelogd op uw router?”, waarbij het apparaat in kwestie een ingebouwde netwerkkaart heeft met als MAC-adres ‘f8:e0:79:af:57:eb’. Het hardwarematige adres waarmee computerapparatuur verbindingen kan met verschillende netwerken kan leggen, is weliswaar met software te spoofen maar toch stort de Duitse politie op deze aanwijzing.

“We weten dat het met bepaalde programma’s of apps mogelijk is om MAC-adressen te veranderen. Het is echter onwaarschijnlijk dat meerdere verschillende personen precies dit MAC-adres gebruikt hebben in het specifieke tijdsbestek in de buurt van Berlijn en Brandenburg”, verklaart de politie.

Motorola en mail

Verder bevestigt de politie op Twitter en in het persbericht met meer informatie dat het gaat om een MAC-adres vallend in het bereik dat is toegekend aan apparaten van Motorola, waarmee fabrikant Lenovo in beeld komt. Eerstgenoemde Amerikaanse telefoniepionier is in 2014 door Lenovo weer overgenomen van Android-maker Google. Het nu gezochte MAC-adres is herleid dankzij onderzoek naar e-mailverkeer van de afperser.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.