Management

Procesmanagement
Samenwerken

Maatschappelijk verantwoord ondernemen doe je met een IT-ecosysteem

Andere aanpak IT nodig voor veranderende informatiebehoeften.

7 november 2022

De groeiende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en ontwikkelingen als disruptive change en co-(r)evolutie vragen om andere methodes naast agile en waterval en datagedreven werken, constateert Toon Abcouwer. Een ecosysteem om snel invulling te geven aan de veranderende informatiebehoeften kan hiervoor een oplossing zijn.

Om met de informatievoorziening voorbereid te zijn op de eisen die nu en in de toekomst worden gesteld, kunnen organisaties niet langer uitgegaan van traditionele en bewezen methoden voor systeemontwikkeling. Waterval-benaderingen maar zeker ook het modernere agile werken voldoen in situaties waarin behoeften kunnen worden geformuleerd (waterval werkt dan prima), ook als die zich in de loop van de tijd ontwikkelen (waarop met agile werken veel dynamischer kan worden gereageerd). Toch zijn er redenen die andere manieren van werken belangrijk maken.

Belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen zijn:

  1. Disruptive change. De toegenomen maatschappelijke dynamiek maakt dat de automatiseringsvraag zich niet evolutionair ontwikkelt. We spreken dan van ‘disruptive change’: ontwrichtende ontwikkelingen. Behoeften ontwikkelen zich zodanig dat traditionele technieken voor requirementanalyse vanuit een watervalperspectief (maar ook agile werken) niet meer werken. De ontwikkelingen verlopen niet meer incrementeel. Kijk hier als voorbeeld naar de ervaringen van de afgelopen jaren rond de Covid-pandemie.
  2. Co-(r)evolutie. Er is sprake van een co-(r)evolutie. Ontwikkelingen vinden niet enkelvoudig plaats maar parallel en ze zijn gerelateerd. De klimaatcrisis versterkt de noodzaak voor een energietransitie en de worsteling daarmee versterkt weer de klimaatcrisis. Er is sprake van een zichzelf versterkend mechanisme waarbij de ene crisis de andere beïnvloedt.

Deze ontwikkelingen vergen een andere aanpak.  

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!