Management

Software-ontwikkeling
Team samenstellen

Maakt agile de functioneel beheerder overbodig?

Functioneel beheer zit ook in het takenpakket van een agile team.

© Shutterstock,  Wor Sang Jun
7 mei 2021

Crossfunctionele teams zijn de norm in organisaties waar agile wordt gewerkt. Van functioneel beheerders wordt dan verwacht dat zij deel gaan uitmaken van die teams. Maar hoe werkt dat dan? Wat betekent dit voor die functioneel beheerder en wat vraagt dat van zijn competenties? Of is het zelfs zo dat functioneel beheer door agile helemaal gaat verdwijnen? Daniël E. Brouwer en Rini van Solingen schetsen de toekomst voor de functioneel beheerder in een agile wereld en bieden handvatten om zelf in actie te komen.

Door toenemende eisen rond snelheid en flexibiliteit pakken veel organisaties agile op. Niet alleen binnen IT, maar als werkwijze voor de gehele organisatie. Dan wordt de structuur dusdanig gekanteld dat de organisatie bijna volledig bestaat uit crossfunctionele en multidisciplinaire agile teams. Van die teams wordt verwacht dat zij alles zelf doen en dus ook de beheertaken. Traditioneel waren die werkzaamheden meestal belegd in aparte teams of afdelingen. Wat betekent een agile transformatie voor de functioneel beheerder?

Deze vraag is generiek en geldt eigenlijk niet alleen voor functioneel beheerders maar voor alle functies die rond een specifieke competentie zijn gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan testers, technisch beheerders, projectmanagers of programmeurs. Voor elk van hen geldt dat de competentie leidend wordt; niet de baan. Een agile team doet én ontwikkelwerk én testwerk én releasewerk én functioneel beheer. De functie van functioneel beheerder wordt daardoor: teamlid. En de som van alle competenties van die teamleden maakt het gezamenlijk vakmanschap van een team. Functioneel beheer is daarmee een van de vele competenties in een agile team (zie kader 1: wat doet een functioneel beheerder precies?).

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!