‘Maak het high-techstarters niet te makkelijk’

3 mei 2007

Leg starters niet te veel in de watten, is de opmerkelijke boodschap die starter Robbert van Geldrop en zijn investeerder Floris van Alkemade EZ-minister Maria van der Hoeven toevertrouwden. Van Geldrop is algemeen directeur van het Delftse technobedrijfje BackupAgent en Van Alkemade is partner van Solid Ventures. Van der Hoeven bezocht de softwaremaker dinsdag tijdens een werkbezoek aan high-techstarters. 
“Ondernemers in Nederland worden te weinig uitgedaagd op hun ambities”, stelt Van Alkemade. Gebrek aan ambitie vormt een belangrijke reden voor afwijzing van de circa honderd proposities die hem elk half jaar bereiken. Hooguit twee tot drie blijven op de zeef achter.
Toch was het ook Van Geldrop af te toe te gortig. “De Belastingdienst is een tijdvreter voor starters en belemmert het maken van snelle stappen.” Kunt u voor starters niet een speciale positie creëren zodat wij niet met dezelfde maat worden gemeten als de grote ondernemingen, was dan toch ook zijn pleidooi.

De minister wilde van de starters horen van welke regelingen zij gebruik hebben gemaakt en waar de knelpunten zitten. Vooral de WBSO (Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk), een fiscale regeling, en het Technopartner-programma van het ministerie van Economische Zaken voorzien in een behoefte, bleek uit de reacties. Met het Technopartner-programma geeft EZ starters krediet via investeerders die zelf ook bereid zijn geld te steken in dat bedrijf. EZ draagt maximaal 50 procent bij met een maximum van 12 miljoen euro per fonds. Op dit moment zijn er twaalf Technopartnerfondsen en zeventien investeringen. 
De minister overweegt deze regeling uit te breiden, maar is er nog niet uit hoe dat het best kan. “Het lijkt mij zinvoller de bijdrage per fonds te vergroten dan het aantal fondsen verder uit te breiden”, stelde de minister. Zij wil tijdens het kabinetsoverleg de komende weken proberen geld uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) te reserveren voor het stimuleren van innovatie. “Ook zie ik een knelpunt in het financieren van de overgang van starter naar een internationaal bedrijf.”

Incubator
BackupAgent is een van de ondernemingen die sinds de oprichting in 2005 aan de Delftse incubator YES! Delft is ontsproten. Al tijdens zijn studie in Delft ontwikkelde Van Geldrop software waarmee een online backup-service kon worden ingericht. Aanvankelijk dachten Van Geldrop en zijn compagnons Roland Sars en Paul de Grijp in 2004 medestudenten daarvoor te kunnen interesseren. Samen met Surfnet werd een proef opgezet. De interesse bestond wel bij studenten, maar betalen voor het veilig stellen van hun scriptie of verslag was er niet bij. Een jaar later ontwikkelde BackupAgent met de WBSO de software uit tot een dienst die het startersbedrijfje direct aan het MKB probeerde te slijten. Ook dat wilde niet erg vlotten. 
Inmiddels is BackupAgent met hulp van Technopartner Solid Ventures doorontwikkeld voor verkoop aan internetserviceproviders die er een backup-dienst voor hun MKB-klanten mee kunnen opzetten. De software maakt op gezette tijden volledig automatisch reservekopieën van de gegevens in Outlook, Exchange Server, SQL Server en diverse andere applicaties. De software versleutelt de bestanden en comprimeert ze voor verzending over het internet. Bij de ISP zorgt een backup-server voor de opslag en eventuele replicatie van de gegevens.
Priority Telecom, Paradigit en Interconnect Services zijn enkele klanten die de dienst van BackupAgent inmiddels gebruiken. Van der Hoeven: “Ik vind het mooi dat zij op drie manieren hebben geprobeerd hetzelfde idee tot een succes te maken.” “Het is precies die combinatie van passie, doorzettingsvermogen en ervaring die wij zoeken”, zegt Van Alkemade, wiens fonds ook betrokken was bij de start van Versatel en Consul Risk Management.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!