Loopbaan

Software-ontwikkeling
studenten

Low code platform gratis voor studenten en docenten

Mendix lanceert Global University Program om tekort aan softwareontwikkelaars terug te dringen.

19 januari 2018

Mendix lanceert Global University Program om tekort aan softwareontwikkelaars terug te dringen.

Het Rotterdamse softwarebedrijf Mendix – dat ook kantoren heeft in Boston en Londen – is gestart met een wereldwijd programma voor onderwijsinstellingen. Inmiddels zijn er 39 scholen en universiteiten aangesloten, waarvan 14 in Nederland.

Mendix kwam tot dit besluit na de aanhoudende krapte op de IT-arbeidsmarkt, met name vacatures voor softwareontwikkelaars zijn steeds lastiger in te vullen. Vanaf nu kunnen studenten en docenten het low code platform van Mendix daarom gratis gebruiken. Daarnaast worden scholen en universiteiten ondersteund bij het opnemen van de technologie in het curriculum en er worden gratis video’s, opdrachten, workshops en certificeringstrajecten aangeboden.

Het programma is in januari 2017 van start gegaan en in november van dat jaar officieel gelanceerd en wordt geleid door director Education & University Programs Julie Kukesh. Het tekort aan IT-professionals – en met name softwareontwikkelaars – zal naar verwachting nog jarenlang aanhouden. “Uit cijfers van Gartner blijkt dat 66% van de CIO’s rept over een talentcrisis. Wij willen met ons programma een steentje bijdragen om zo veel mogelijk studenten en docenten in aanraking te laten komen met onze technologie”, vertelt Kukesh.

39 onderwijsinstellingen in 6 landen

Mendix werkt inmiddels samen met docenten van 39 onderwijsinstellingen in 6 verschillende landen. In Nederland gaat het al om 14 onderwijsinstellingen – hoofdzakelijk in het hoger onderwijs maar er zitten ook 2 ROC’s bij:

 1. Hogeschool Saxion
 2. Hogeschool Windesheim
 3. Johannes Fontanus College in Barneveld
 4. Erasmus Universiteit
 5. Universiteit van Amsterdam
 6. Hogeschool Utrecht
 7. Universiteit Twente
 8. TU Eindhoven
 9. Universiteit Leiden
 10. Hogeschool van Amsterdam
 11. Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)
 12. Hogeschool Rotterdam
 13. Koning Willem 1 College
 14. Avans Hogeschool

 “We hopen dit aantal snel uit te breiden. We zijn pas tevreden als we alle onderwijsinstellingen binnen het hoger onderwijs in Nederland die Business Information Management (BIM)- of ICT-gerelateerde opleidingen aanbieden aan boord hebben”, zegt Kukesh. Met dit programma hoopt Mendix dat professoren over de hele wereld hun studenten kunnen uitrusten met de vaardigheden die nodig zijn om te slagen in een door software aangedreven wereld.

Kloof dichten

Kukesh vult aan dat Mendix zich binnen het programma niet alleen concentreert op eerstejaars studenten, maar op alle studiejaren. “We focussen ons ook niet alleen op de harde IT-studies, maar eigenlijk nog meer op de opleidingen bedrijfskundige informatica en Informatie & Management. Het Mendix platform is namelijk ontwikkeld om de business en IT bij elkaar te brengen en problemen op te lossen door samen te werken.”

De directie van het Nederlandse softwarebedrijf ziet het programma als strategische investering. Kukesh: “Wij horen van onze klanten en partners dat ze behoefte hebben aan meer Mendix-specialisten. Wij proberen de drempel te verlagen door de kosten van de technologie, middelen en certificeringen via het universitaire programma gratis te maken voor professoren en studenten. We willen investeren in de volgende generatie innovators.”

Enthousiaste reacties

Volgens Kukesh reageren studenten tot nu toe heel enthousiast. “Zij kunnen nog niet op heel veel manieren ervaring opdoen met softwareontwikkeling in de praktijk. Wij bieden ze die kans en ze kunnen zich ook nog eens kosteloos certificeren, wat hun toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt vergroot. Ook na het afstuderen kunnen zij gebruik blijven maken van het platform. Overigens kunnen studenten die niet studeren aan bovengenoemde onderwijsinstellingen ook op eigen houtje zich gratis bekwamen in Mendix met behulp van online tutorials, oefenmateriaal en examens.

Docenten kunnen gratis workshops en trainingen volgen om trainer/docent op het gebied van Mendix te worden en ook zij kunnen kosteloos het certificeringstraject doorlopen. “Eind november hebben we nog 6 docenten op ons kantoor in Rotterdam in 3 dagen opgeleid en gecertificeerd”, vertelt Kukesh. Daarnaast kunnen zij gratis gebruik maken van cases en opdrachten die Mendix beschikbaar stelt.

Hoger doel

Mendix benadrukt dat er een hoger doel is dan alleen zo veel mogelijk jong talent voor zich weten te winnen. “Iedereen is erbij gebaat als er meer en beter opgeleide software ontwikkelaars de arbeidsmarkt op stromen. Daar dragen we graag met ons programma ons steentje aan bij. Maar ik hoop dat ook andere leveranciers ons voorbeeld volgen en hun technologie gratis ter beschikking stellen aan studenten en docenten en actiever worden in het aanvullen of verbeteren van de reguliere opleidingen.” Volgens Kukesh staan onderwijsinstellingen steeds meer open voor samenwerking met het bedrijfsleven. “En dat zal ook moeten, wil je de kloof proberen te dichten tussen onderwijs en praktijk. De ontwikkelingen gaan razendsnel.”

De leercurve bij leren programmeren is heel steil, waardoor de uitval in de eerste jaren van IT-opleidingen heel hoog is. Met het low code platform van Mendix kunnen applicaties en websites gebouwd worden zonder dat je een hele programmeertaal van a tot z hoeft te beheersen. Kukesh: “De leercurve is hierdoor minder steil. Je kunt veel sneller goede resultaten laten zien op je smartphone of webbrowser dan in een traditionele programmeertaal -meestal al binnen een paar weken, terwijl dat vroeger maanden duurde. Dat enthousiasmeert en werkt bemoedigend. Studenten hebben er meer lol in en haken minder snel af.”

Veel vraag naar Mendix-specialisten

Op dit moment staan er zo'n 150 vacatures op het vacatureplatform Mendix-jobboard. Het gaat hier om zowel vacatures bij het bedrijf zelf als bij klanten en partners. Op het kantoor in Rotterdam zijn er op dit moment 33 vacatures. Er werken nu zo’n 300 professionals bij Mendix, waarvan een stuk of 100 developers. In Boston zijn 17 vacatures. Wereldwijd wil het bedrijf dit jaar qua omvang zo’n beetje verdubbelen.

Kukesh wil zo veel mogelijk mensen zich ervan bewust maken dat de markt voor softwareontwikkeling heel snel aan het veranderen is en dat er steeds meer alternatieven komen voor het traditionele coderen. “Al zal coderen altijd blijven bestaan. Aan de back-end van ons platform zit natuurlijk ook heel veel code. Als je in de zakelijke markt processen wilt automatiseren kan dat niet zonder programmeerwerk. Maar je kunt bepaalde stappen wel automatiseren, zodat je met low coding vaak prima uit de voeten kunt.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Ronald 20 januari 2018 09:46

Het idee van Mendix is leuk, maar aan de tooling moet nog veel worden verbeterd. Ik installeerde een paar maanden geleden Mendix 7.7.1. Enkele van de problemen:
- Synchronisatiefouten tussen web en PC-based modeler, zonder uitleg of goede oplossing. Uiteindelijk op goed geluk maar naar files gezocht in de Mendix user-directory die er raar uitzagen, en die verwijderd. Dat werkte.
- Synchronisatie tussen web en PC-based modeler is onduidelijk. De tutorial is niet 100% te volgen met de webbased modeler. Schakel je over, en synchroniseer je op de verkeerde plek, dan synchroniseert Mendix rustig een hele oude versie over je laatste stand heen. Doei files...

Het idee is best leuk, maar zolang ze dit soort bugs meeleveren is het duidelijk niet rijp voor productie in de sectoren waar ik werk (finance, pharma, overheid).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.