Development

Software-ontwikkeling
DevOps

Low code en DevOps: een goed huwelijk

‘Low code vindt het fijn als mensen er volgens DevOps-principes mee werken.’

5 oktober 2021

‘Low code vindt het fijn als mensen er volgens DevOps-principes mee werken.’

Met de opkomst van low code is het ook voor niet-IT’ers een stuk gemakkelijker geworden om zelf apps te maken. Maar vaak hebben zij geen kaas gegeten van IT-principes als DevOps. En ook voor IT’ers die met low code werken zijn er risico’s: het platform neemt zoveel uit handen, dat het gemakkelijk is achterover te leunen en verdere DevOps-principes te laten vallen. Zonde, want DevOps en low code kunnen elkaar ontzettend goed aanvullen.

Low code brengt de belofte met zich mee dat vrijwel iedereen snel, gemakkelijk en met weinig programmeerkennis apps kan ontwikkelen. Daarmee betreedt een geheel nieuwe groep ontwikkelaars de developmentmarkt: de zogeheten citizen developers. En dat kan grote voordelen met zich meebrengen. Deze mensen hoeven namelijk niet meer langs een vaak drukbezette IT-afdeling om een app te laten ontwikkelen voor intern gebruik, want ze kunnen zo'n app zelf bouwen.

Het risico van Excel-sheetjes

Een mooie ontwikkeling dus, maar ook één met valkuilen. Patriek van Dorp, cloud architect bij Microsoft Nederland, vergelijkt één van die valkuilen met het gebruik van Excel-sheetjes. “Vroeger maakte iedereen een eigen Excel-sheetje met allerlei applicaties. Die Excel-sheetjes zijn begonnen om die persoon zelf te helpen. Maar op een gegeven moment worden die sheetjes veel belangrijker. Die worden gedeeld met andere mensen, en dan blijken ze niet goed getest en kun je de data erin niet goed vertrouwen. Dat ga je met low code ook krijgen op moment dat de apps die ontwikkeld zijn breder gedragen gaan worden.”

Zodra apps een breder draagvlak en breder gebruik hebben, worden ze namelijk vaak ook complexer. Er moet dan bijvoorbeeld nog een stuk kunstmatige intelligentie in of een partij data-analyses. “Dan vereist dat opeens wat diepere IT-kennis en moet je gaan samenwerken met een ander deel van de organisatie. Je moet je low code-applicatie dus kunnen overhandigen aan een ander, die een API call moet gaan schrijven of een integratie met andere services op gaat zetten.”

Low code heeft al DevOps

Dit kan een moment zijn dat DevOps om de hoek komt kijken, gezien in gevallen als deze veelal 'high code' developers ingeschakeld worden die op deze manier werken. Maar ook buiten die gevallen om kan het lonen om DevOps-principes toe te passen in low code. Sterker nog: low code en DevOps vullen elkaar goed aan, vertelt Sezen Bruijn, DevOps- en low code-expert bij lowcodeleverancier OutSystems. “Low code vindt het fijn als mensen er volgens DevOp-principes mee werken. Zowel low code als DevOps adresseert specifieke problemen die bottlenecks veroorzaken, waardoor snelheidswinst behaald wordt. Soms overlappen die elkaar, soms vullen ze elkaar aan.”

De winst van low code wordt volgens Hans de Visser, vice-president product management bij lowcodeleverancier Mendix, pas echt duidelijk als de onderliggende principes van automatisering en abstractie ook worden toegepast in het DevOps-domein van het onderhoud en beheer van software. “Om eenvoudig een continue pijplijn van software-updates uit te rollen, met gestroomlijnde testen en kwaliteitsborging zou je de tijdrovende taken rond het bouwen, testen, releasen en onderhouden van applicaties in een productieomgeving ook moeten automatiseren.”

Veel lowcodeplatformen hebben dan ook al een aantal DevOps-tools. “Vaak nemen ze werk uit handen. Binnen OutSystems houden we bijvoorbeeld bij wat de verschillende relaties zijn tussen applicaties. Dat is bijvoorbeeld handig bij een applicatie die afhankelijk is van een integratie met een ERP-systeem: het is fijn als die integratie automatisch meegaat naar productie”, legt Bruijn uit.

“Als je met low code een app maakt die alleen voor jou bestemd is, dan heb je geen DevOps nodig”, beaamt Van Dorp. “Maar als je zo’n app in een organisatie wil laten landen, dan moet je gaan zoeken naar de professionalisering van het beheer en de evolutie van zo’n applicatie. Ik denk dus dat je moet kijken tot waar je het lowcodeplatform kunt gebruiken om je processen te stroomlijnen en vanaf waar je iets meer nodig hebt.”

In de gevallen dat low code op zichzelf niet voldoende blijkt, kan het wel een onderdeel zijn van de toolset die binnen DevOps gebruikt wordt. “Maar als ik kijk naar een DevOps-proces, dan zit daar ook een stukje planning, bouwen, deployment, testen en monitoren in. Een deel daarvan kan in low code, maar dat hele proces en het leren van de informatie die je uit je monitoring krijgt en op basis daarvan weer de volgende planningsfase ingaan, dat maakt dat dat DevOps toegevoegde waarde heeft.”

Low code ondersteunt DevOps

Low code kan niet alleen onderdeel uitmaken van een DevOps-proces, maar het kan het proces zelf ook gaan ondersteunen. De Visser voorziet daarin zelfs een trend. Daarvoor bedacht Mendix de naam LowCodeOps. “De klassieke DevOps-wereld is natuurlijk een door engineering gedreven wereld, waar heel veel supertechneuten werken die dol zijn op scripts en het aan elkaar knopen van pijplijnen via code. Maar wij zien een beweging richting een lowcodebenadering van DevOps.”

Dat ziet hij bijvoorbeeld bij Mendix zelf, waar ze steeds meer hun eigen tools gebruiken om dingen te regelen, ook als een klant met private cloud werkt. “We hebben de Mendix public cloud, die we al jarenlang beheren op AWS. Die is in hoge mate geautomatiseerd, via een soort infrastructure-as-code-benadering. Dus als wij een zogenaamd cluster definiëren, doen we dat helemaal geautomatiseerd. Die benadering proberen we nu te kopiëren richting private cloud deployments, waar wij geen controle hebben over de infrastructuur. Dat betekent dat je met letterlijk één klik Mendix lowcode-applicaties kunt deployen op je eigen private cloud.” Op die manier hoopt Mendix veel specialistisch werk weg te halen bij bedrijven en zo ook tijd te besparen.

Maar De Visser verwacht dat deze ontwikkelingen nog veel verder gaan. “Ik denk dat er een enorme kans in de markt is om met lowcodetools pijplijnen te creëren die niet per se voor lowcode-applicaties zijn. Dus dat DevOps, inclusief de scripts die je normaal gesproken gebruikt om pijplijnen te maken, ook op een lowcodemanier kunt opzetten met behulp van de systeemintegratie”, legt hij uit.

“Daar gaan we zelf nog mee experimenteren, maar volgens mij kan het een trend worden dat je in de klassieke DevOps-wereld workloads kunt automatiseren door gebruik te maken van lowcodetools.”

Eigen werk blijft vereist

Ondanks dit soort ontwikkelingen, moeten mensen zich er wel bewust van blijven dat niet álles uit handen wordt genomen door low code, benadrukt DevOps-expert Bruijn. “Juist omdat er al heel veel voor je gedaan wordt, moet je je heel bewust zijn van wat je zelf nog moet doen. Technische validaties kunnen we goed automatiseren, dat is voor iedereen hetzelfde. Maar functioneel testen moet je nog wel zelf doen."

"Een goede regel is: bij non-functional requirements, zoals performance en security, die voor iedereen hetzelfde zijn dekt OutSystems het standaard af. Zo niet, dan moet je zelf nog wat werk doen.” Dat geldt dus ook als er eigen code wordt toegevoegd, er bepaalde configuraties gedaan worden of als er integraties opgezet wordt.

Tools + cultuur + organisatie

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dan DevOps meer is dan alleen een aantal tools. Het is een manier van werken, die ook cultureel en organisatorisch is. “DevOps vereist de juiste mindset binnen een organisatie. En als je tegelijkertijd low code en DevOps introduceert, dan kan dat te veel verandering zijn binnen een organisatie.”

Dat meent ook cloudarchitect Van Dorp. “De snelheidswinst van DevOps komt voort uit een combinatie tussen mensen, proces en tooling. Dat moet goed op elkaar afgestemd worden. Als dat niet gebeurd, zal een tool – zowel low code als DevOps – niet per se een snelheidswinst opleveren.”

“Zoals we ook bij agile hebben gemerkt, valt en staat alles met in hoeverre een organisatie in staat is anders te gaan denken en werken. Zeker in het afgelopen jaar zagen we dat veel organisaties heel goed in staat zijn zich snel aan te passen aan de veranderende omstandigheden. In die zin ziet de toekomst voor LowCodeOps er rooskleurig uit”, besluit De Visser.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.