Development

Software-ontwikkeling
DevOps

Low code en DevOps: een goed huwelijk

‘Low code vindt het fijn als mensen er volgens DevOps-principes mee werken.’

5 oktober 2021

Met de opkomst van low code is het ook voor niet-IT’ers een stuk gemakkelijker geworden om zelf apps te maken. Maar vaak hebben zij geen kaas gegeten van IT-principes als DevOps. En ook voor IT’ers die met low code werken zijn er risico’s: het platform neemt zoveel uit handen, dat het gemakkelijk is achterover te leunen en verdere DevOps-principes te laten vallen. Zonde, want DevOps en low code kunnen elkaar ontzettend goed aanvullen.

Low code brengt de belofte met zich mee dat vrijwel iedereen snel, gemakkelijk en met weinig programmeerkennis apps kan ontwikkelen. Daarmee betreedt een geheel nieuwe groep ontwikkelaars de developmentmarkt: de zogeheten citizen developers. En dat kan grote voordelen met zich meebrengen. Deze mensen hoeven namelijk niet meer langs een vaak drukbezette IT-afdeling om een app te laten ontwikkelen voor intern gebruik, want ze kunnen zo'n app zelf bouwen.

Het risico van Excel-sheetjes

Een mooie ontwikkeling dus, maar ook één met valkuilen. Patriek van Dorp, cloud architect bij Microsoft Nederland, vergelijkt één van die valkuilen met het gebruik van Excel-sheetjes. “Vroeger maakte iedereen een eigen Excel-sheetje met allerlei applicaties. Die Excel-sheetjes zijn begonnen om die persoon zelf te helpen. Maar op een gegeven moment worden die sheetjes veel belangrijker. Die worden gedeeld met andere mensen, en dan blijken ze niet goed getest en kun je de data erin niet goed vertrouwen. Dat ga je met low code ook krijgen op moment dat de apps die ontwikkeld zijn breder gedragen gaan worden.”

Zodra apps een breder draagvlak en breder gebruik hebben, worden ze namelijk vaak ook complexer. Er moet dan bijvoorbeeld nog een stuk kunstmatige intelligentie in of een partij data-analyses. “Dan vereist dat opeens wat diepere IT-kennis en moet je gaan samenwerken met een ander deel van de organisatie. Je moet je low code-applicatie dus kunnen overhandigen aan een ander, die een API call moet gaan schrijven of een integratie met andere services op gaat zetten.”

Low code heeft al DevOps

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!