Loopbaan

Carriere
geld

Loonkloof tussen top en werknemer het grootst in ICT

Topverdieners ICT verdienen 12,7 keer zo veel als de gemiddelde ICT’er.

© CC0,  Pixabay
1 mei 2018

Topverdieners ICT verdienen 12,7 keer zo veel als de gemiddelde ICT’er.

De sector Informatie en Communicatie is vorig jaar voor het eerst de Financiële Dienstverlening gepasseerd als het gaat om het verschil in loon tussen de top van een bedrijf en de gemiddelde werknemer.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het bruto jaarsalaris van de vijf topverdieners bij de duizend grootste bedrijven voor heel Nederland 6,2 keer hoger was dan het gemiddelde loon. In 2010 was nog sprake van een factor 5,5. In de sector Informatie en Communicatie – waar ICT onder valt – was dit maar liefst factor 12,7 – en in 2010 factor 11.

Uit de Salary Survey 2018, het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot dat op donderdag 14 juni wordt gepresenteerd, blijkt dat de koopkrachtontwikkeling van ICT-professionals over de afgelopen twaalf maanden vrijwel op nul is uitgekomen. Dat betekent dat de gemiddelde ICT’er er ondanks de krappe arbeidsmarkt nauwelijks mee bij heeft gekregen dan de inflatie over de vergelijkbare periode. Opmerkelijk, gezien de steeds krapper wordende arbeidsmarkt: maar liefst de helft van de ICT-vacatures is op dit moment moeilijk in te vullen. Uiteraard gaat het om een gemiddelde en zijn er ICT’ers die wel een forse salarisverhoging realiseerden.

IT-CEO’s zijn topverdieners

Vorig jaar maakte AG Connect een rondje langs de velden van grote, beursgenoteerde ICT-bedrijven om te achterhalen wat de belangrijkste CEO’s verdienden. De vaste salarissen gingen in 2016 gemiddeld met 5 procent omhoog, naar een gemiddelde van 560.000 euro. Maar de echte slagen werden gemaakt in de sfeer van bonussen en andere extraatjes. Gemiddeld verviervoudigde het salaris van CEO’s in de ICT hierdoor. Hierdoor steeg het salaris van de gemiddelde CEO van beursgenoteerde ICT-bedrijven in 2016 met 14% naar gemiddeld meer dan 2,5 miljoen euro. Onder meer Peter Wenink (ASML), Richard Blickman (BESI) en Eelco Blok (KPN) behoorden tot de top van de grootverdieners.

Aangezien de doelgroep van de Salary Survey ICT-professionals zijn, hebben er relatief weinig CEO’s deelgenomen aan ons onderzoek. De gemiddelde salarisgroei voor Chief Information Officers (CIO’s) die deelnamen aan ons onderzoek was procentueel gemiddeld bijna 2 keer zo groot als die van de doorsnee IT’er. De functiegroep directeur/manager IT ging er procentueel ongeveer net zo veel op vooruit als de gemiddelde ICT-professional. Meer gegevens over de salarisontwikkeling, waaronder die per functiegroep, worden volgende maand gepubliceerd.

Salarisgroei in 7 jaar

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de topverdieners bij de onderzochte bedrijven vorig jaar goed voor een jaarloon van gemiddeld 272.000 euro. Het salaris was daarmee 32 procent hoger dan in 2010. De loonstijging voor de gemiddelde werknemers steeg in de periode met 13 procent tot 50.000 euro per jaar. Het CBS benadrukt dat er wel een verschil zit tussen het bruto- en het nettoloon. Op basis van wat uiteindelijk wordt overgemaakt aan werknemers verdiende de top 4,6 keer meer dan gemiddeld op de werkvloer.

De loonkloof tussen personeel en top was afgelopen jaar dus het grootst in de bedrijfstak informatie en communicatie (de blauwe lijn in de grafiek). Hier verdient de top bijna 13 keer meer dan het personeel. Ook in de industrie en de handel is het verschil volgens het CBS relatief groot, terwijl het in het onderwijs (2,4) en bij de overheid ging om een veel kleiner verschil. In deze sectoren zijn er namelijk grenzen gesteld aan de beloning van bestuurders in publieke en semipublieke instellingen. Het verschil tussen top en personeel bij de financieel dienstverleners (de lichtgroene lijn), waar het verschil in 2016 nog het grootste was, liep terug. Hier was vorig jaar sprake van een verschil met factor 9,6 ten opzichte van factor 12,5 in 2016.

Verder bleek uit de cijfers van het CBS dat in Nederland vorig jaar circa 198.000 werknemers meer dan een ton salaris ontvingen. Dat is 2,4 procent van alle banen van werknemers. Dat bedrag was in 2010 nog weggelegd voor 133.000 personen. Bij acht bedrijven staan er op de loonlijst meer dan duizend werknemers die elk minstens 100 duizend euro verdienen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.