Beheer

Windows 10
Windows 10

'Long is niet héél lang in Windows 10 LTSB'

Haken en ogen maken belofte van 10 jaar ondersteuning voor Long Term Servicing Branch van Windows 10 onhaalbaar.

© CC0 Public Domain
27 februari 2017

Haken en ogen maken belofte van 10 jaar ondersteuning voor Long Term Servicing Branch van Windows 10 onhaalbaar.

Het leek een hele geruststelling voor bedrijven, de mogelijkheid om - zoals van ouds - ook bij Windows 10 de configuratie van 'hun' Windows te bevriezen. Want meegaan in het vernieuwingstempo dat Microsoft voor consumenten doorvoert, dat geeft wel veel gedoe. Maar langdurig werken met één stabiele Windows-variant wordt door de voorwaarden die Microsoft eraan stelt wel erg lastig. En 10 jaar, dat is eigenlijk niet te doen.

Die conclusie trekken Gartner-analisten Stephen Kleynhans en Michael Silver uit een aanpassing in de voorwaarden. Dat meldt Computerworld, dat kennelijk inzage heeft gekregen in een notitie die de analisten voor klanten van Gartner hebben gemaakt.

Met Windows 10 probeert Microsoft de vrijheid, blijheid bij het updaten van het besturingssysteem in te perken. Dat leidt tot een fragmentatie in het Windows-landschap die uit beheersoogpunt voor Microsoft erg lastig is. Vandaar dat consumenten niet meer de vrijheid hebben om onderdelen van de periodieke patchronde te weigeren. Beveiligingspatches en functionele aanpassingen worden in één bundel gedistribueerd, en alle gelijktijdig geïmplementeerd.

Voor bedrijven is dat wennen. De neiging om terughoudend te zijn bij het implementeren van patches en upgrades van Microsoft is daar groot. Enerzijds vanwege problemen met patches van Microsoft in het verleden. Anderzijds omdat zelf ontwikkelde applicaties nog wel eens hard gekoppeld zijn aan functies in het besturingssysteem - waardoor wijzigingen in zo'n functie de werking van de zelf ontwikkelde applicatie verstoren.

Microsoft adresseerde de zorgen met twee maatregelen. De belangrijkste is een speciaal distributieschema voor bedrijven waarin de aanpassingen met enige vertraging worden uitgebracht. De consumentenversie fungeert daardoor als proeftuin, was het argument waarmee Microsoft de zorgen probeerde weg te nemen. Voor bedrijven die echt niet periodiek kunnen aanpassen, introduceerde Microsoft de optie Long Times Servicing Branch. Daarmee wordt de Windows 10-versie functioneel bevroren. Alleen de beveiligingspatches worden aangeleverd, voor een periode van 10 jaar na de eerste publicatie van de gebruikte Windows 10-variant. Net zoals men gewend was bij eerdere Windows-versies

Kleynhans en Silver ontdekten in de toelichting van Microsoft op de voorwaarden, dat dat wat mooier klinkt dan wat men feitelijk krijgt. Microsoft koppelt LTSB namelijk aan courante processors ten tijde van de publicatie van de Windows 10-variant die de klant afneemt. Als er nieuwe generaties silicium op de markt komen krijgt de ondersteuning vorm in toekomstige Windows LTSB-versies die klanten op die systemen kunnen toepassen, heet het onder punt 22 van Microsofts antwoorden op vragen over lifecycle support. Zo kunnen wij ons focusseren op diepe integratie van Windows en de processor, zonder afbreuk te doen aan betrouwbaarheid en aan compatibiliteit met eerdere platformen, aldus Microsoft.

Dat impliceert dat bedrijven er rekening mee moeten houden dat hun LTSB-versie na verloop van tijd niet meer ondersteund wordt op nieuwe pc's die ze aanschaffen, waarschuwen Kleynhans en Silver. En dat dreigt het Windows-landschap met LTSB een stuk minder homogeen en stabiel te maken dan met de aanschaf ervan beoogd werd. Binnen enkele jaren zal het niet meer mogelijk zijn om pc's met bijvoorbeeld een Intel Skylake-processor te kopen. Als men dan voor die nieuwe pc's een LTSB-contract wil afsluiten, zal dat moeten op basis van de Windows 10-variant die dan de nieuwste is. Op die manier kan LTSB al snel een beheerdersnachtmerrie worden.

Bedrijven kunnen wel proberen zich daartegen te wapenen door applicaties die slecht tegen veranderingen in het onderliggende platform kunnen, te draaien in een servergebaseerde container middels Microsoft RDS of Citrix XenApp. Of ze kunnen natuurlijk proberen met Microsoft afwijkende afspraken te maken. Maar per saldo zal deze specificering van de voorwaarden van LTSB ertoe leiden dat minder bedrijven daar gebruik van gaan maken, stelt Gartner. Gartner denkt dat de belangstelling voor dit type contract per 2020 - als de ondersteuning van Windows 7 gestaakt wordt, terugvalt van de eerder voorspelde 20 procent naar 10 procent.

 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Anoniem 01 maart 2017 13:42

Soms ontkom je er niet aan om nieuwere PC's te kopen, bv bij defecten en capaciteitsuitbreiding. Software en hardware hebben vaak een afschrijfperiode, en als die nog niet voorbij zou je dus door dit beleid volgens Martijn maar direct in de buidel moeten tasten voor een complete update van alle systemen, en gedane investeringen moeten afschrijven? En soms heb je gewoon geen andere keuze dan om oude software te blijven gebruiken, omdat de leverancier weg is bijvoorbeeld, en er (nog) geen goede opvolger is.

Om het dus direct maar een probleem van de onderneming te maken lijkt me erg kort door de bocht. Daarnaast lijkt het me niet dat een bedrijf als Microsoft bepaalt welke hard- en software ik moet gaan gebruiken. Mochten ze willen.

Anoniem 27 februari 2017 16:01

Ik vind de denktrant van Microsoft zo verkeerd nog niet. Andersom redenerend zou het namelijk betekenen dat Microsoft nog oude versies van Windows 10 zou moeten uitbrengen voor nieuwere processor-platforms. Dat dit een 'beheersnachtmerrie' is voor bedrijven, komt dan voornamelijk door de keuze om hun softwareontwikkeling te bevriezen op een bepaalde Windows versie en vervolgens de keuze maken om toch nieuwere PC's te kopen. De consequenties van de keuzes horen bij het bedrijf en niet bij Microsoft thuis.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.