Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux laat Itanium-processor nu vallen

De ondersteuning voor Intels 64-bit serverprocessor Itanium is verwijderd uit de Linux-kernel. Computermaker HPE neemt geen bestellingen meer aan en Intel heeft al eerder een bestelstop ingesteld. Formeel worden Itanium-chips nog tot eind juli geleverd, maar Linux-maker Linus Torvalds oordeelt nu dat de chip dood is.
Intel slogan
© Intel
Intel

Terwijl bestaande hardware met Itanium-processors wel blijft functioneren, kan het gebruik staan of vallen met ondersteuning door softwareleveranciers. De basis van besturingssystemen staat daarbij 'voorop'. Voor het open source Linux komt er nu een einde aan de ondersteuning voor het Itanium-chipplatform van Intel. De zogeheten IA-64 architectuur is qua kernelcode nu 'te vondeling gelegd'. Dit geldt voor de aankomende versie 5.11 van Linux.

Strijd der serverplatformen

Linus Torvalds, de oorspronkelijke schepper van Unix-alternatief Linux, merkt op dat serverbestellingen bij HPE niet langer te doen zijn, en dat Intel een jaar geleden al is gestopt met het aannemen van bestellingen. HPE (Hewlett-Packard Enterprise), de HP-afsplitsing gericht op grootzakelijke ICT, is effectief de enige overgebleven leverancier van Itanium-systemen. Het bedrijf heeft de onderliggende architectuur samen met Intel opgezet, als opvolger voor bedrijfseigen chips zoals de Alpha van het ooit overgenomen DEC.

De kostbare ontwikkeling van de Itanium heeft vertraging opgelopen en aanvankelijk niet de beloofde prestatiewinst gebracht. Ondertussen was AMD's toevoeging van 64-bit instructies aan het 32-bit x86-platform aangeslagen, mede aangejaagd door de opkomst van het gratis beschikbare Linux. Dure, bedrijfseigen chips zoals HP's Alpha, Sun Microsystems' UltraSparc, en IBM's Power - elk met eigen Unix-variant - hebben gaandeweg terrein verloren.

Volgende overgang

HPE omarmt de x64 Xeon-chips van Intel ook voor zijn high-end servers, inclusief de fouttolerante NonStop-systemen (afkomstig van het ooit overgenomen Tandem). Officieel geeft de serverleverancier nog wel ondersteuning voor zijn Unix-variant HP-UX op Itanium-machines. Dit loopt tot 31 december 2025, weet The Register te melden. Voor Linux op IA-64 is het einde nu aangebroken. Intel levert formeel gezien nog Itanium-processors tot 29 juli dit jaar, maar Torvalds meent dat het onwaarschijnlijk is dat er nu nog bestellingen voor die chip zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in