Beheer

Infrastructuur
Linus

Linus Torvalds weet het zeker: Linux is nu 30 jaar

Na 30 jaar heeft de geestelijk vader de officiële verjaardag van Linux vastgesteld.

Linus Torvalds (wijst daarheen) © Linus Torvalds
21 september 2021

Na 30 jaar heeft de geestelijk vader de officiële verjaardag van Linux vastgesteld.

Linus Torvalds heeft een knoop doorgehakt in een discussie rond de officiële dag waarop Linux ontstaan is. Die ligt nu op 17 september 1991. 

Er circuleerden verschillende data waarop het bestaan van het opensourcebesturingssysteem Linux voor het eerst werd erkend. Onlangs zette ZDNet ze nog op een rijtje. De eerste aankondiging van Linux 0.01 deed Linus Torvalds op 25 augustus 1991 in een mailinglist. Op 5 oktober verscheen de eerste publiek beschikbare versie 0.02 van de kernel.

Maar Torvalds geeft er nu zelf de voorkeur aan de derde datum die circuleert. Op 17 september 1991 maakte hij de eerste versie (0.01) van de kernel beschikbaar voor een beperkte hoeveelheid vrienden. Torvalds zegt dat hij de datum heeft afgeleid uit de Linux-0.01 tar-file zelf. E-mailverkeer waarmee hij zijn vrienden op de hoogte bracht van de beperkte release, heeft hij niet meer. De laatste wijzigingen aan de tar-file zijn gemaakt om half 8 's avonds Finse tijd, dus het aanmaken van de tar-file - de eigenlijke geboorte van het besturingssysteem - ligt een paar uur eerder, schat de maker in.

Errors en warnings

Torvalds besteedde een paar zinnen aan de 30e verjaardag van Linux bij het uitbrengen van de tweede release candidate van versie 5.15. De totstandkoming daarvan stuitte op nogal wat problemen omdat Torvalds vanaf nu wil dat alle compiler en configuratie 'warnings' in nieuwe kernel builds worden behandeld als 'errors' die moeten worden opgelost. Dat levert problemen op voor ontwikkelaars die meebouwen aan de kernel omdat elke 'warning' nu het afronden van de build blokkeert. Hoewel over het algemeen de nieuwe maatregel wordt toegejuicht als een manier om te voorkomen dat nieuwe fouten de kernel binnensluipen, is de huidige codebasis niet vrij van 'waarschuwingen' voor alle configuraties.

De verwachting is dat de stabiele versie van Linux 5.15 uitkomt in november. Een belangrijke verandering daarin is de verbeterede ondersteuning van Microsofts NTFS- bestandsindeling.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.