Loopbaan

Carriere
Linda Liukas

Linda Liukas is Technology Playmaker 2019

Finse wint internationale prijs voor inspirerende vrouwen in de ICT.

Linda Liukas, winnares Technology Playmaker Award 2019 © Ester Schop
14 maart 2019

Finse wint internationale prijs voor inspirerende vrouwen in de ICT.

Linda Liukas is woensdagavond in Londen tijdens de finale van de Technology Playmaker Award, een wedstrijd georganiseerd door Booking.com voor belangrijke vrouwelijke rolmodellen in de ICT, gekroond tot Technology Playmaker of the Year.

Zij ontving de award nadat ze eerder in de categorie Rolmodellen ook al met de winst naar huis ging. In totaal waren er maar liefst 41 genomineerden in 7 verschillende categorieën. De zes individuele winnaars en één winnende onderneming werden gisterenavond bekendgemaakt tijdens een galadiner in Londen. De winnaars ontvingen ieder 5000 euro prijzengeld. De Technology Playmaker of the Year, die wordt gekozen uit de winnaars van de individuele categorieën, ontving nog eens 10.000 euro.

Het was voor de tweede keer dat Booking.com de wedstrijd organiseerde en dit jaar konden er ook vrouwen van buiten Europa worden genomineerd. Vorig jaar ging het alleen nog om vrouwelijke IT’ers uit Europa. Dit jaar waren er ook finalisten uit onder meer de VS, Canada, Zuid-Afrika, China, India, Mexico, Nigeria, Marokko, Saudi-Arabië, Bahrein en Ghana.

“Na onze eerste awardceremonie van vorig jaar, ontvingen we dit jaar twee keer zoveel nominaties van inspirerende vrouwen die uitblinken in tech, uit twee keer zoveel landen. Dit resulteerde in een zeer hoog niveau van finalisten”, aldus Gillian Tans, CEO van Booking.com.

De grote winnares, Linda Liukas, is de auteur en illustrator van het kinderboek ‘Hello Ruby’ over de grillige wereld van de computerwetenschap. Het boek is inmiddels in meer dan 24 verschillende talen vertaald. Daarnaast is ze oprichter van Rails Girls, een wereldwijde beweging die zich richt op het leren programmeren aan jonge vrouwen. Rails Girls is inmiddels in meer dan 300 verschillende steden actief.

Gelijkwaardiger speelveld

Liukas kon niet op de avond zelf aanwezig zijn vanwege andere verplichtingen in de Verenigde Staten, maar liet via een videoboodschap weten ontzettend blij te zijn met de prijs. Volgens haar is de IT-wereld de afgelopen tien jaar dat zij actief is in de IT veel minder masculien geworden. “Ik ben blij dat het inmiddels een veel gelijkwaardiger speelveld is geworden en ook ik probeer daar een rol in te spelen. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Nog te weinig jonge vrouwen overwegen een IT-studie of -carrière. We moeten aan meiden duidelijk maken dat Computer Science niet over computers gaat, maar over veranderingen en oplossingen vinden voor belangrijke problemen in de wereld. Of dat nu op het gebied is van energie of transport, of biologie of onderwijs. Om deze problemen het hoofd te kunnen bieden, hebben we meer diversiteit in de ICT nodig.”

‘Nederlandse’ inbreng buiten de prijzen

Er was één vrouwelijke IT’er die werkt en studeert in Nederland genomineerd. Het gaat om de Roemeense Iulia Feroli, die momenteel een master Data Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) volgt en tegelijkertijd stage loopt bij Microsoft als Data- & AI-specialist. Zij was genomineerd in de categorie ‘Young Technologist’. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten vrouwelijke IT’ers na september 2017 zijn gestart in de IT en worden gezien als ‘opkomende ster’.


Iulia Feroli

Iulia deed The Saint Sava National College, een van de oudste en meest prestigieuze high schools in Roemenië. Daarna besloot ze de bachelor Data Science and Knowledge Engineering aan de Universiteit van Maastricht te gaan doen. Ook was ze de afgelopen jaren onder meer onderwijsassistent aan de UvA bij de bachelor AI en werkte ze tot begin dit jaar als data scientist bij Mediaan.

Ze wil graag meer jonge vrouwen enthousiasmeren voor een carrière in de ICT en treedt graag op als rolmodel. Vorig jaar kreeg ze een notering in de Next Web's T500, een ranglijst met de beste 500 digitale talenten in Nederland onder de 26. Daarnaast was ze mentor tijdens Wonder Women Tech in London (juni 2018) en panellid op de Women in Tech Regatta in Amsterdam (oktober 2018). De Ethiopische Betelhem Dessie ging uiteindelijk met de award voor Young Technologist aan de haal. De web- en mobiele technologie developer is oprichter en CEO van iCog Labs en Anyone Can Code (ACC).

Internationale jury

bij de wedstrijd van Booking.com. De winnaars werden gekozen door een internationale jury met mensen uit het bedrijfsleven, mensen uit de wetenschap en vertegenwoordigers van het Europees Parlement. De jury keek naar verschillende aspecten, waaronder ondernemerschap, innovatie, impact op de samenleving en leiderschap.

De Nederlander John Schmitz, decaan van de faculteit EWI (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) van de TU Delft zat ook in de jury en mocht de award in de categorie Young Technologist uitreiken. “Het aandeel vrouwelijke informaticastudenten is nog altijd bedroevend laag, al hebben wij het percentage het afgelopen jaar aanzienlijk zien stijgen doordat we de eis Nederlands als moedertaal hebben laten vallen. Hierdoor was er vanuit het buitenland veel vrouwelijke aanwas.”

De volledige lijst met 41 genomineerden en meer informatie over de kandidaten vind je hier. Gisteren werden de volgende 7 winnaars bekend gemaakt:

  • Role Model – Linda Liukas (Finland)
  • Young Technologist – Betelhem Dessie (Ethiopië)
  • Business Leader – Beena Ammanath (werkzaam voor HPE en Humans For AI in de VS)
  • Digital Leader – Jill Zeret Jiménez Rodriguez (Mexico)
  • Community Impact Award – Martha Omoekpen Alade (Nigeria)
  • Tech Innovator – Sophie Hombert (Frankrijk)
  • Employer Award – 1 Million Women to Tech (Verenigde Staten)

Doel van de gala-bijeenkomst en de prijzen die werden uitgereikt is vrouwelijk IT-talent - en organisaties die voorop lopen om hun personeelsbestand diverser te maken en de gendergelijkheid op de werkvloer te promoten en inspirerende vrouwelijke rolmodellen onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Vorig jaar ging Hadeel Ayoub met de hoofdprijs naar huis, nadat zij eerst de award in de categorie Community Impact in de wacht had gesleept. Ayoub is designer, programmeur en onderzoeker op het gebied van mens-computerinteractie en hulpmiddelen voor mensen met een beperking, en werd onderscheiden vanwege haar introductie van BrightSign, een start-up voor wearables die innovatieve oplossingen brengt waarmee mensen met spraakstoornissen gemakkelijker kunnen communiceren. Dit jaar zat zij in de jury. “Ik geloof echt in de kracht om vrouwen samen te brengen om te netwerken en met elkaar te proberen om de technologiesector diverser en gender-inclusiever te maken.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.