Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs computermodel versoepelt zwangerschap

Maastricht UMC+ meldt succesvolle resultaten van de Limburgse netwerkaanpak met een voorspellend computermodel voor zwangerschappen. Risico's bij individuele zwangerschappen worden beter in kaart gebracht, wat complicaties maar ook kosten voorkomt. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Pim van Montfort aan het Limburgse Medisch Centrum.
zwanger
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het model brengt vroegtijdig individuele zwangerschapsrisico's in kaart. Vrouwen worden bekeken op zaken als leefstijlaspecten, bloeddruk en bmi (body mass index). Vervolgens geeft het model advies op maat. Zo krijgt iemand die bijvoorbeeld een verhoogde kans heeft op zwangerschapsvergiftiging dan preventief aspirine of calciumsupplementen voorgeschreven.

Data van 800 zwangeren

Het model wordt in heel Limburg gebruikt. Data van ongeveer 800 zwangeren heeft uitgewezen dat het model zorgt voor een daling van 45 procent van het risico op ernstige complicaties bij de eerstgeboren baby, aldus het onderzoek. Het gaat hier om bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging, vroeggeboorte, zuurstoftekort bij de pasgeborene en zelfs overlijden. Veel Nederlanders gaan er bij een eerste zwangerschap ten onrechte vanuit dat alles wel goed zal gaan, terwijl dit niet voor iedereen geldt, meldt het Maastricht UMC+

Het Universitaire Medisch Centrum heeft daarom een computermodel ontwikkeld om een gedegen risico-inschatting te maken bij welke vrouwen extra advies of behandeling nodig is. Dit blijkt succesvolle resultaten op te leveren en is inmiddels in de hele provincie Limburg in de praktijk toegepast. Naast het verlagen van risico's en het voorkomen van complicaties leidt het model ook tot kostenbesparingen. Alleen al in Limburg gaat het om 22 miljoen euro per jaar, aldus het onderzoek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in