Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
zwangere

Limburgs computermodel versoepelt zwangerschap

Voorspellend computermodel brengt zwangerschapsrisico's beter in kaart.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Alan Turkus
20 februari 2020

Voorspellend computermodel brengt zwangerschapsrisico's beter in kaart.

Maastricht UMC+ meldt succesvolle resultaten van de Limburgse netwerkaanpak met een voorspellend computermodel voor zwangerschappen. Risico's bij individuele zwangerschappen worden beter in kaart gebracht, wat complicaties maar ook kosten voorkomt. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Pim van Montfort aan het Limburgse Medisch Centrum.

Het model brengt vroegtijdig individuele zwangerschapsrisico's in kaart. Vrouwen worden bekeken op zaken als leefstijlaspecten, bloeddruk en bmi (body mass index). Vervolgens geeft het model advies op maat. Zo krijgt iemand die bijvoorbeeld een verhoogde kans heeft op zwangerschapsvergiftiging dan preventief aspirine of calciumsupplementen voorgeschreven.

Data van 800 zwangeren

Het model wordt in heel Limburg gebruikt. Data van ongeveer 800 zwangeren heeft uitgewezen dat het model zorgt voor een daling van 45 procent van het risico op ernstige complicaties bij de eerstgeboren baby, aldus het onderzoek. Het gaat hier om bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging, vroeggeboorte, zuurstoftekort bij de pasgeborene en zelfs overlijden. Veel Nederlanders gaan er bij een eerste zwangerschap ten onrechte vanuit dat alles wel goed zal gaan, terwijl dit niet voor iedereen geldt, meldt het Maastricht UMC+

Het Universitaire Medisch Centrum heeft daarom een computermodel ontwikkeld om een gedegen risico-inschatting te maken bij welke vrouwen extra advies of behandeling nodig is. Dit blijkt succesvolle resultaten op te leveren en is inmiddels in de hele provincie Limburg in de praktijk toegepast. Naast het verlagen van risico's en het voorkomen van complicaties leidt het model ook tot kostenbesparingen. Alleen al in Limburg gaat het om 22 miljoen euro per jaar, aldus het onderzoek.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.