Limburg ziet kansen voor breedband via riool

15 april 2011
Het hele Limburgse platteland snel draadloos internet bieden is financieel niet haalbaar. Dat zou alleen kunnen op afgelegen locaties. Kleine kernen kunnen wel betaalbaar worden aangesloten met glasvezelkabel via rioolbuizen.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Simpact uit Eindhoven in opdracht van de gemeente Gulpen-Wittem en de provincie Limburg. De onderzoekers staat een project voor ogen waarbij 31.000 woningen in het Limburgse Heuvelland worden aangesloten op glasvezel en 6000 woningen via een draadloos breedbandnetwerk.

Door ook Maastricht erbij te betrekken zouden in die stad nog 55.000 woningen een vaste aansluiting krijgen. De totale kosten van het project zijn ruim 90 miljoen euro, schat Simpact.

Provincie wil innovatieve bedrijven lokken
Het plan sluit aan op de wens van de provincie om in heel Limburg breedbandinternet aan te leggen. Dat zou innovatieve bedrijven naar de provincie moeten lokken. Daarnaast wil de gemeente Gulpen-Wittem graag afgelegen woningen en bedrijven van snel internet voorzien, om de bedrijvigheid in het buitengebied te stimuleren.

Volgens de onderzoekers is draadloos breedband niet overal mogelijk door de beperkte capaciteit van de zendmasten. Hoe meer gebruikers, hoe trager de verbinding. Ricardo Krikke van Simpact ziet daarom meer heil in de combinatie met glasvezel.

Glasvezel via riool vermijdt hoge graafkosten
Een glasvezelaansluiting tot aan de meterkast kost gemiddeld 1000 euro, maar door de hoge graafkosten in het buitengebied wel 2000 tot 3000 euro. Door de kabels door rioolbuizen te trekken - een nog weinig toegepaste techniek - kan volgens Simpact de prijs per aansluiting ook op afgelegen locaties naar zo'n 1000 euro zakken.

Provinciale Staten zijn van plan een hoorzitting over de plannen voor snel internet in Limburg te houden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.