Light Peak moet op termijn elektrische kabeltjes vervangen

2 oktober 2009

Optische communicatie via glasvezelkabel is tot dusver vanwege de hoge kosten voorbehouden aan de slagaders van telecombedrijven en aan rekencentra van grote bedrijven. Als het aan Intel ligt, wordt glasvezel op termijn ook betaalbaar voor alledaagse toepassingen.

Light Peak biedt in eerste instantie een snelheid van 10 gigabit per seconde. Maar de technologie is binnen tien jaar opschaalbaar naar 100 gigabit per seconde en nog hogere snelheden. Zelfs bij 10 Gbps is het al mogelijk de inhoud van een complete Blu-ray-disc in minder dan 30 seconden te versturen, aldus Intel.

Op het IDF gaf Dadi Perlmutter, general manager van de Intel Architecture Group, een demonstratie van Light Peak. Hij liet zien hoe videobeelden en computerdata over een optisch kabeltje van 30 meter werden getransporteerd. Intel mikt overigens op kabels tot 100 meter lengte.

Doordat dezelfde optische kabel verschillende I/O-protocollen toelaat, kan Light Peak vele huidige verbindingstechnieken vervangen. Dit maakt het mogelijk bijvoorbeeld beeldscherm, digitale camera, printer, externe harde schijf en modem universeel aan te sluiten.

Volgens Intel stuiten bestaande aansluittechnieken met elektrische kabels op grenzen. Ze ondervinden bij hogere snelheden steeds meer elektromagnetische storing. Overdracht door middel van fotonen heeft daar geen hinder van.

Optische kabels hebben als bijkomend voordeel dat ze dunner, langer en flexibeler kunnen zijn dan de bestaande bekabeling. Ook de connectoren zijn kleiner. Een Light Peak-module meet slechts 12 bij 12 millimeter en kan twee optische poorten aansturen. De optische vezels in een Light Peak-kabeltje hebben een doorsnee van 125 micron. De gebruikte lasers zijn van het type VCSEL (vertical cavity surface emitting laser) en hebben een afmeting van 250 bij 250 micron.

De vinding is al bijna productierijp. Intel wil zelf de centrale besturingschip leveren en werkt samen met andere fabrikanten om vanaf 2010 alle overige onderdelen op de markt te brengen.

In overleg met andere IT-leveranciers moet Light Peak wat Intel betreft uitgroeien tot een industriestandaard. Volgens Intel wordt Light Peak dankzij schaalvoordelen ‘mettertijd’ betaalbaar voor brede toepassing, maar wanneer dat zal zijn, is niet duidelijk.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!