Loopbaan

Carriere
Liesbeth Holterman

Liesbeth Holterman: van gemeente en AIVD naar Cyberveilig Nederland

'Ik heb heel veel passie voor kennis.'

Liesbeth Holterman © Anthony Donner, anthonydonner.com
24 maart 2022

'Ik heb heel veel passie voor kennis.'

Liesbeth Holterman staat als strategisch adviseur samen met directeur Petra Oldengarm aan kop van belangenvereniging Cyberveilig Nederland. Een flinke omschakeling nadat ze bij de AIVD, FME en Nederland ICT (nu NLdigital) werkte. “Toen ik na de AIVD in de gewone wereld terechtkwam, dacht ik: wat zijn we naïef met zijn allen!”

Holterman studeerde politieke geschiedenis en nieuwe geschiedenis, maar rolde daarna vrij snel de IT in. Met haar studie heeft ze dus nooit wat gedaan. “Er waren weinig vacatures binnen geschiedenis. Via een detacheringsprogramma ben ik toen bij de gemeente Den Haag terechtgekomen. Daar werd ik een soort intermediair tussen ambtenaren en de techniek. Zo ben ik het vakgebied ingerold”, vertelt ze nu.

Na ruim twee jaar bij de gemeente Den Haag te hebben gewerkt, wees een collega van haar man – die destijds bij TNO werkte – haar op de AIVD. Hij had veel contact met de Dienst en vond Holterman erg geschikt voor het werk daar. “Geen idee waarom”, lacht Holterman. “Maar ik zag later een vacature langskomen en dacht na het lezen daarvan: dit ben ik! Dus ik heb gesolliciteerd en ben als één van dertig mensen uitgekozen.”

Geen tunnelvisie

Bij de AIVD hield Holterman zich bezig met high-end spionage. Dat ze geen technische studie gedaan had, bleek geen probleem. “Ik keek daar bijvoorbeeld of specifieke landen er programma’s van massavernietigingswapensop nahielden. Dat was heel natuurkundig, technisch werk, want dan heb je het over verrijkingsgraden en dergelijke. Toen ik daar net kwam, dacht ik: ‘Wat doe ik hier? Ik snap hier niks van.’ Maar een jaar later was ik in gesprek met een collega, een gepromoveerd natuurkundige, en die wees me erop dat ik het nu wel snapte. Dus blijkbaar heb ik, zonder dat ik dat toen zelf wist, toch wel die technische affiniteit. Ik heb ook heel veel passie voor kennis, dat helpt.”

Bovendien bleek haar eerdere studie geschiedenis juist enorm te helpen bij het werk. “Zeker in cybersecurity zijn er veel mensen die met een tunnelvisie naar het onderwerp kijken. Er is een specifiek probleem dat opgelost moet worden, bijvoorbeeld door een firewall aan te leggen of een pentest uit te voeren. Ik ben vanuit mijn studie juist gewend om veel meer naar het grotere geheel te kijken en daar deelaspecten uit te halen. Geschiedenis is echt het herkennen van patronen. Veel trucjes die ik in die studie heb geleerd kan ik dus toepassen op cybersecurity.”

Fixen wat stuk is

Het werk bij de AIVD bleek inderdaad erg bij Holterman te passen. Ook nu nog omschrijft ze nationale veiligheid als “een oude liefde die nooit stuk gaat”. Toch besloot ze na negen jaar bij de inlichtingendiensten gewerkt te hebben - eerst bij de AIVD, daarna vier jaar op locatie van de MIVD – te vertrekken. “Ik vond het werk heel leuk en was er ook echt goed in. Maar ik had ook een jong gezin en was veel weg.”

Toen bleek cybersecurity wel een blijvertje te zijn: ze werd senior adviseur beleid en public affairs bij branchevereniging Nederland ICT, nu NLdigital. “Ik vind de mensen in de sector echt heel leuk. Natuurlijk wordt er gewoon geld verdiend, maar er zit ook heel veel intrinsieke motivatie om de wereld mooier en veiliger te maken”, vertelt ze. “En het is een hele pragmatische sector. Het is allemaal vrij oplossingsgericht, daar houd ik van. Ik ben opgegroeid in het buitengebied van Twente, waar de mentaliteit is: als iets stuk is, dan gaan we het fixen.”

Bovendien is het een veelbewogen sector waar ook nog veel in te winnen valt. “Toen ik wegging bij de AIVD en in de gewone wereld terechtkwam, dacht ik: wat zijn we naïef hier met zijn allen!” Destijds werd buiten de inlichtingendienst bijvoorbeeld nog veel minder nagedacht over data die in buitenlandse handen konden vallen, via apparatuur die het land in wordt gebracht door toeristen. “Dat naïeve is er gelukkig nu wel meer af. Kijk naar het advies aan de Olympische sporters die naar Beijing gingen.” De sporters kregen dit jaar het advies om eigen telefoons en laptops thuis te laten.

Toch zijn we er zeker nog niet, vindt Holterman. “We kunnen nog veel meer inzetten op eigen innovatie. Op het gebied van securityoplossingen zijn we nog heel erg afhankelijk van niet-Europese producten. We zijn echt een dienstensector hier. We kunnen dus goed securitydiensten als monitoring verkopen, maar gebruiken dan wel niet-Europese technologie om een SOC [Security Operations Center, red.] te draaien. Dat soort afhankelijkheid brengt een risico met zich mee. Dus het mag innovatiever en we moeten hier minder naïef in zijn.”

Eén versterkt het ander

Met dergelijke onderwerpen houdt ze zich tegenwoordig bezig via onder meer Cyberveilig Nederland, de belangenvereniging voor cybersecurity. De vereniging werd opgezet toen Holterman bij FME werkte, waar ze, na Nederland ICT te hebben verlaten, cybersecurity binnen de technologische industrie op de kaart zette . Holterman dacht mee over de belangenvereniging en werd uiteindelijk gevraagd om die samen met Petra Oldengarm te gaan leiden. “We zijn samen de hele dag gaan zitten en hebben we een business plan gemaakt over hoe wij dachten dat Cyberveilig Nederland eruit moest gaan zien. Tegen de acht founding partners hebben we eigenlijk gezegd: take it or leave it.”

De partners gingen akkoord en Holterman startte een nieuwe baan, maar nu als ZZP’er. Tegenwoordig werkt ze ook voor Novel-T, waar ze veel met het mkb werkt, en heeft ze een klus voor een ministerie. En met al die opdrachten kan ze impact maken, vindt ze. “Ik kan direct impact maken door met mkb’ers te praten die niet snel iemand in de security tegenkomen. Vanuit Cyberveilig Nederland maak ik verschil door de kennis uit de sector te delen met anderen en informatie te delen. En het ministerie waar ik voor werk draagt veel verantwoordelijkheid voor een deel van de kritieke infrastructuur. Ik help ze om daar in het ambtelijk geweld een goede richting in te kunnen zoeken. Dat vind ik leuk”, legt ze uit. “Bij alles wat ik doe versterkt het één het andere. De kennis van de één kan ik inzetten bij de ander. En als ik kan bijdragen aan dat de verschillende groepen elkaar beter begrijpen, vind ik dat mooi meegenomen.”

De grote vraag is natuurlijk: hoe combineer je alles? “Door te plannen en dingen direct af te maken. En soms zit ik al om half zeven ’s ochtends achter de laptop. Dat hoort er soms een beetje bij. Maar ik ben niet iemand die 60 uur per week werkt. Ik werk hard, maar heb niet het gevoel dat het mijn leven beheerst.”

CV

Liesbeth Holterman is strategisch adviseur bij Cyberveilig Nederland en freelance strategisch adviseur onder de naam Konega. Ze heeft klussen bij Novel-T en één van de ministeries. Eerder werkte ze onder meer als senior adviseur beleid & public affairs bij Nederland ICT, FME, de AIVD en bij de gemeente Den Haag.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maart 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.