Innovatie & Strategie

Netwerken
5G-logo

Leveranciers lopen zich warm voor 5G

4G-netwerken zijn nog niet eens volledig uitgerold, maar de leveranciers staan al klaar met 5G-producten

© CC BY 2.0) Kārlis Dambrāns
24 februari 2017

4G-netwerken zijn nog niet eens volledig uitgerold, maar de leveranciers staan al klaar met 5G-producten

5G is de belofte van de toekomst. Veel sneller dan 4G, en met veel meer mogelijkheden om ontvangers op maat te bedienen. In aanloop naar het Mobile World Congress in Barcelona laten verschillende leveranciers nu al van zich horen.

Met name annonceringen van Ericsson, IBM, Qualcomm, Samsung brengen 5G nu opeens wel erg dichtbij. Qualcomm annonceerde afgelopen week de Snapdragon X20 LTE modem. Deze biedt met 5G-technieken een theoretische downloadcapaciteit wel 10 gigabit per seconde. Daarmee schiet 5G factoren over de theoretische top van 50 megabit per seconde van 4G-netwerken heen.

Samsung introduceerde een chip voor 'de andere kant van de lijn'. Zijn RF Integrated Circuit voor 5G haalt een transmissiecapaciteit van 20 gigabit per seconde. Deze chip integreert een groot aantal functies op een klein oppervlak en kan toe met minde energie. Handzame, energiezuinige chips zijn belangrijk voor 5G-basisstations: omdat ze op hogere frequenties werken is hun bereik lager, en zullen er dus meer nodig zijn om een goede dekking te krijgen. Met de variant die nu is geannonceerd richt Samsung zich op de 28 GHz mmWave-band; dat is de frequentieband waarin landen als de VS en Zuid-Korea hun 5G-netwerken zullen gaan opbouwen. De chips met de door Samsung ontwikkelde RF-technologie komen vanaf de zomer beschikbaar. De eerste producten met deze chips worden begin 2018 verwacht,

Ericsson en IBM verbeteren antennes

Ericsson en IBM pakken de afstandsbeperking in 5G-opstellingen in de 28 GHz-band aan met een nieuwe antenne. Te zamen hebben ze een antennemodule ontwikkeld die 64anennes samenbalt in een behuizing van 7 bij 7 centimeter. Belangrijker is dat ze in de onderliggende logica functionaliteit hebben ingebouwd om de capaciteit van antennes te combineren en specifiek te richten op de ontvanger waarmee contact wordt gelegd. De capaciteit van de antennemodule wordt verder verhoogd door de mogelijkheid twee connecties tegelijk te onderhouden. Het is nog onduidelijk wanneer deze modules op de markt komen.

Ericsson annonceerde los van de samenwerking met IBM ook nog een platform waarmee uitbaters van netwerken in sneltreinvaart een 5G-netwerk kunnen uitrollen. Behalve de technische basissystemen omvat dat platform ook beveiliging, digitale ondersteuning en transformatiediensten om de migratie naar 5G in een bestaand netwerk in goede banen te leiden. Eén van de kernelementen in dit aanbod is de mogelijkheid het netwerk op te splitsen in segmenten met eigen kwaliteitskarakteristieken en  transmissiecapaciteit. Dat is met name ook handig omdat daarmee smartphone-gebruikers en het Internet of Things binnen één setting bediend kunnen worden.

Pilots onderweg

Eerder deze maand bleek, dat Ericsson al in december 2016 enkele geslaagde proeven heeft uitgevoerd met 5G-netwerken. In de zomer gaat Ericsson proeven doen samen met Verizon in 11 Amerikaanse staten. Ook AT&T is al bezig met het opzetten van proeven in de VS; daarvoor werkt AT&T samen met Intel, dat vast van plan is zich bij de 5G-ontwikkelingen niet nogmaals de kaas van het brood te laten snoepen door concurrenten die zich baseren op ARM's chipontwerpen.

Op het Mobile World Congress, dat dit weekend opent, zullen ongetwijfeld nog meer aankondigingen volgen. En gezien de gretigheid waarmee de industrie op deze nieuwe technologie inspeelt, zal het niet al te lang meer duren voordat de eerste commercieel uitgebate 5G-netwerken in de lucht zijn. Het staat eigenlijk wel vast dat dat ruim vóór 2020 gebeurt, wanneer de 5G-specificaties formeel worden afgerond.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.