Management

Security
opgepast

Let op: securitysteekvlammen

ICT-security wordt gekenmerkt door aandachttrekkende incidenten. Ten goede en ten kwade.

© CC0 - Pixabay ndemello
28 december 2018

Security is een breed en woelig terrein, maar eigenlijk nog niet breed genoeg. “Security is industrieoverstijgend. Hoe komen we de silo’s te boven?”, vraagt CISO Marc Vael zich af in gesprek met AG Connect. Hij waarschuwt daarbij ook voor ‘securitysteekvlammen’.

De door de wol geverfde securitytopman is sinds eind 2017 chief information security officer (CISO) bij Esko, een Belgisch verpakkingsbedrijf. Verpakking niet als in packaging van software, maar gewoon als in verpakkingsmateriaal voor producten in alle soorten en maten. Natuurlijk speelt ICT ook daar een grote rol, net als data en het veilig houden daarvan.

Brede achtergrond, brede blik

Vael heeft zijn beveiligingsblik echter breder gericht dan ‘zijn’ bedrijf of zelfs de sector waarin Esko opereert. Zo is hij sinds 2012 voorzitter van de Belgische afdeling van het internationale securityorgaan ISACA (Information Systems Audit and Control Association) en kan hij prat gaan op een 32-jarige carrière.

Daarvan is ongeveer vier jaar doorgebracht in development. “Voor de rest heb ik altijd in ‘control’ gezeten: audits en privacy plus security.” Daarbij heeft Vael zowel consultancy als de overheidsmarkt bestreken. Ook de onderwijswereld weet hij te bedienen: door te doceren aan onder meer de universiteit van Antwerpen en die van Tilburg.

Antwoord op de vraag

Vanuit deze brede, afwisselende achtergrond weet hij dan ook antwoord te geven op de door hem zelf gestelde vraag: hoe kan security de beperkingen van individuele industrieën, de silo’s, overstijgen? Door datgene te delen waar het bij security juist om draait: informatie. “Security komt neer op informatiebeveiliging, wat bedrijfsdata omvat plus puur persoonlijke informatie.”

“Mijn leitmotiv is informatie delen. Vanuit mijzelf én omdat het noodzakelijk is. Hoe meer je deelt, hoe meer je terugkrijgt”, vertelt Vael met overtuiging. Dit past hij zowel op zichzelf toe als op organisaties en bedrijven. Van elkaar leren om er allemaal beter van te worden. “Je moet elke dag bijleren.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!