Development

Software-ontwikkeling
low-code

Lessen van: low-code

Het KISS-principe: hou het eenvoudig.

2 februari 2021

Strikvraag: staan Oracle en Microsoft ergens in het Gartner Magic Quadrant voor lowcode enterprise-applicaties? Ja, deze twee ‘traditionele’ softwareleveranciers doen ook mee met de relatief nieuwe golf van low-code. Ze staan naast (en onder) partijen die meer gespecialiseerd zijn in deze vorm van ontwikkelen. Daar valt van te leren.

Low-code development is een relatief jonge aanpak voor het ontwikkelen van software. In plaats van diep in een programmeertaal te duiken om daar handmatig regels code te schrijven, laat low-code de ontwikkelaar werken met visuele modellering van elementen in een grafische interface. Tenminste, in theorie.

Weg van de basis

In de praktijk is traditioneel ontwikkelen ook allang voorzien van meer en meer modern gemak. Denk aan hulpmiddelen om het diepe duiken in de krochten van een taal wat te verminderen. Denk aan code-generatie op basis van ingevoerde parameters. Denk aan GUI’s in ontwikkelomgevingen (IDE, integrated development environments). Toch is er nog een kloof met low-code development wat een stap verder verwijderd is van de technische ondergrond en wat daarmee een hogere abstractie brengt.

Daarmee volgt low-code in wezen de ontwikkeling van informatietechnologie in algemene zin. Ontwikkelaars zijn anno nu - ook met traditionele developmentaanpak - vele lagen verwijderd van de basis waar oorspronkelijk op moest worden gewerkt. Programmeurs in de begintijd van de IT-industrie moesten met zogeheten low-level programmeertalen direct met de hardware praten. Machinetaal en assembly waren de middelen waarmee ‘gesproken’ moest worden.

De oer-pc Altair 8800 van MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) viel te programmeren (en dan te gebruiken) door reeksen schakelaars in de juist positie te zetten. Zo kon je binaire instructies invoeren (en laten uitvoeren). Een jonge Bill Gates en Paul Allen hebben hier nog mee gewerkt, en voor deze ‘persoonlijke computer’ hun uitvoering van BASIC gemaakt. Die taal was alweer een niveau hoger qua abstractie weg van de diepe werking van de machine. Sindsdien zijn meer stappen gezet, waarvan low-code er ook één is.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!