Innovatie & Strategie

Branche
Huawei-personeelstraining

Lessen van: Huawei

Voorbereid zijn, voor als de ban valt.

© Huawei
2 september 2019

Natuurlijk loopt niet elke onderneming of organisatie het risico om op nationaal of zelfs internationaal niveau geband te worden. In het geval van Huawei heeft de Amerikaanse president Trump een ban opgelegd (en die later semi-aangepast) op Amerikaanse handel met de Chinese telecom- en smartphonereus. Huawei zag zich afgesneden van ARM-chips, Android en andere cruciale ‘componenten’. Maar het bedrijf is niet bepaald onvoorbereid. Lessen van Huawei.

De geschiedenis van de ICT is rijk aan gevallen van vendor lock-in, monopolisering, en ook monocultuur. Kiezen voor een multivendorstrategie, het aanpakken van monopolies en het vooruitziend vermijden van monocultuur zijn allemaal kostbare zaken. Bovendien maken zulke beslissingen de zaken flink complex, wat neerkomt op duur(der).

Ondertussen is ICT van zichzelf al zo complex en is standaardisering een groot goed. Zie maar de dominantie ooit van IBM met servers, software en support. En de marktmacht van Microsoft met Windows en Office. En de overgrote massa van Android, draaiend op ARM-processors. Welke smartphonemaker voert nu nog een eigen besturingssysteem, voor een chip die niet is gebaseerd op een ARM-design? Kansloos. Tenzij je niet anders kunt. Zoals Huawei, die daar wel op heeft geanticipeerd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!