Loopbaan

Carriere
ethiek

Lessen van: ethische IT’ers

Heel het softwarewerk staat stil, als uw muisklik het wil.

© CCO / Pixabay Tumisu
4 september 2020

Geld is belangrijk, maar ethiek speelt een steeds grotere rol. IT staat bekend als vakgebied waar je veel geld kunt verdienen. De vraag naar IT’ers is onverminderd groot, wat logisch is gezien de toenemende afhankelijkheid van informatie- en communicatietechnologie; door digital transformation en de versnelling daarvan door de coronacrisis. Maar er is meer dan vraag, aanbod en geld: de ethische kanten van IT hebben ook steeds meer impact. Daar valt van te leren.

Met man en macht iets doen, slaat op impact door mankracht; met grote aantallen, iedereen doet mee. IT is goed in het massaal aanpakken van zaken, wat we ook wel 'automatiseren' noemen. Daardoor kan de impact van een klein element of een enkele persoon al heel groot zijn. Denk daarbij niet alleen aan storingen maar ook aan verbeteringen, innovaties en bijvoorbeeld bijdrages aan (veelgebruikte) opensourcesoftware.

Uit open source vallen ook lessen te trekken, maar ditmaal gaat het om een bredere en zo mogelijk maatschappelijk belangrijkere zaak dan de open toegang tot broncode. Wat bij zowel open als gesloten source – voor zowel software alsook hardware – van belang is, zijn ethische overwegingen. En de impact die een ethische IT’er kan hebben. Over man/vrouw en macht gesproken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!