Beheer

IT beheer
schaduw-IT

Lessen van: drugsbaron El Chapo

Over de macht van de beheerder.

© Shutterstock
2 oktober 2020

Wie is de hoogste baas in een organisatie? En wie heeft de (meeste) macht in een organisatie? De antwoorden op deze twee vragen kunnen nogal uiteenlopen, en je verbazen! Drugsbaron El Chapo zal zich vast ook hebben verbaasd over hoe hij ten val is gekomen. Niet door een aartsrivaal, niet door een ambitieuze luitenant, niet door een FBI-hacker met 0-day van de NSA. Nee, het was de beheerder, in de serverroom. Hier valt van te leren.

Misschien schuilt er in dit verhaal een gemoderniseerde remake van het klassieke bordspel Cluedo. Wie heeft het verraad gepleegd, met welk hulpmiddel en in welke kamer? Alleen heeft het spel dan eigenlijk een scheefgetrokken verhouding, want die ene verdachte heeft zo veel macht; namelijk de beheerder, die de digitale sleutels in handen heeft.

Ethisch besef

Dit wil niet zeggen dat de beheerder ‘het’ altijd heeft gedaan. Gelukkig is de wereld rijkelijk voorzien van beheerders met goed besef van ethiek, goed versus slecht, en daardoor (zelfopgelegde) grenzen aan hun macht. Juist daardoor vallen ‘rotte appels’ zoals Terry Childs erg op.

Maar doordat tegenwoordig bijna alles IT-gedreven is, zijn er ook beheerders ‘aan de andere kant’: bij criminele organisaties. Hebben die dan een omgekeerd besef van goed en slecht? Hoe dan ook moet er net zoals bij gewone organisaties goed gekeken worden wie wordt ingehuurd en voor welke positie. Een hr-les dus.

Groter dan Pablo Escobar

In het geval van El Chapo heeft de organisatie dat niet echt goed gedaan. Wat dus eigenlijk goed is, want de Mexicaanse drugsbaron is uiteindelijk opgepakt. Ondanks een spectaculaire ontsnapping is het uiteindelijk levenslang geworden voor de hoogste baas van het beruchte Sinaloakartel. Die criminele organisatie is in de jaren negentig al minstens zo groot geacht als het (mede door Netflix) bekende Medellínkartel van Pablo Escobar was op het hoogtepunt van zijn macht.

Die Colombiaanse drugsbaas is ten val gekomen door een telefoongesprek dat net te lang was, waardoor de locatie van zijn radiotelefoon viel te traceren. Zijn Mexicaanse tegenhanger Joaquín Guzmán, beter bekend als El Chapo, had zijn communicatie beter aangepakt. Digitaal, versleuteld, met VoIP en chatberichten, in eigen beheer, met eigen telecominfra, én met servers in Nederland. Dáár is het toen voor hem misgegaan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!