Innovatie & Strategie

Apps
coronawaarschuwing

Lessen van: corona-apps

IT is goed in doublures, en Darwinisme. Maar of dat goed is?

© CC0 - Pexels.com Markus Spiske
16 juni 2020

Bill Gates was er in zijn tijd als Microsoft-CEO fan van: intern Darwinisme bedrijven. Verschillende teams werkten aan overlappende of deels conflicterende projecten, programma’s en/of functies. Moge de beste winnen. De coronapandemie brengt dit ook naar boven bij overheden (en ook de WHO) die een corona-app willen voor het traceren – en inperken – van infecties. Er zijn bomen, er is een bos. Hier valt van te leren.

De IT-aanpak van de coronacrisis verdient niet bepaald een schoonheidsprijs; verwarring, fragmentatie, doublures, resets, aanvaringen met de wet, en meer misstanden met de corona-apps. Niet alleen werken veel landen ‘ieder voor zich’ aan apps, ook binnen landsgrenzen is er sprake van doublures, overlap en meerdere parallelle inspanningen.

Hoe moeilijk is een app?

Aanvankelijk wilde de Nederlandse overheid al twee verschillende apps: een waarmee burgers contact kunnen opnemen met een nabije arts of zorginstelling, en een waarmee contacten vallen te traceren van mensen die besmet blijken te zijn. Die eerste app bestond al, die tweede moest nog gebouwd worden.

Hoe moeilijk kan het zijn, een app bouwen? Antwoord: best moeilijk. Zeker als het om een app gaat die een kritieke functie moet bieden, waar heel veel mensen mee te maken krijgen. Daar vinden heel veel mensen dus wat van. En het gaat hier dan niet slechts om de vox populi; meningen van de gewone man/vrouw op straat.

Meervoudig snijpunt

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!