Innovatie & Strategie

Security
DJI brandbestrijding

Lessen van: Chinese drones en Amerikaanse Fitbits

Overdreven angst of gezonde achterdocht? IoT lekt meer dan je lief is.

© DJI
30 maart 2020

Een cynisch gezegde is dat de s in IoT staat voor security. Cynisch maar helaas ook raak; nu in 2020 misschien nog wel meer dan voorheen. Terwijl IT qua security door schade en schande wijs – of in ieder geval wat wijzer – wordt, lijkt er voor het internet of things (IoT) sprake van een reset. Het beveiligingswiel moet opnieuw worden uitgevonden. Dit leidt soms tot gênante ontdekkingen, en soms tot drastische maatregelen. Wees dit voor, door te leren van IoT-zaken als Chinese drones en Amerikaanse Fitbits.

Het internet of things brengt veel nieuwe mogelijkheden, en ook nieuwe securityuitdagingen. Een niet nieuwe kwestie is de vraag wanneer securityzorgen neerkomen op overdreven onrust (of zelfs paranoia) en wanneer ze neerkomen op gezond verstand. In de praktijk blijkt het antwoord op deze vraag pas veel later duidelijk te worden, vaak als het al te laat is. Soms wordt het antwoord nooit helemaal duidelijk.

Waken voor loslippigheid

Toch is voorkomen beter dan fixen. Voor IT’ers is het dus zaak om zelf de balans te vinden, tussen paranoïde praktijken en praktische tegenmaatregelen. Gelukkig is er hulp voorhanden: uit securitylessen van reguliere IT, én uit lessen van nieuwe IoT-incidenten. Bij laatstgenoemde valt een link te leggen met de Tweede Wereldoorlog: loose lips sink ships, luidt een Amerikaans-Engelse propagandawijsheid uit die tijd.

Loslippigheid is tegenwoordig allang niet meer alleen voorbehouden aan mensen. Dingen kunnen ook informatie verklappen, zeker als het connected things zijn. Officieel is het geen oorlog, tenminste niet openlijk zichtbaar, maar de IT-securitystrijd is er niet minder om.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!