Loopbaan

Carriere
bootcamp

Lessen van: bootcamps programmeren

Programmeren kun je leren, maar maakt een snelle start wel de meester?

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Andrew Eland
26 februari 2020

Het tekort aan IT’ers is groot, zij-instromers vormen al het gros van de IT-wereld, en tijd is geld. Zie daar een pleidooi vóór programmeerbootcamps. Ook om werkzoekenden, bankzitters en IT’ers met minder gevraagde kennis helemaal bij te brengen qua dringend gezochte IT-kennis. Programmeerbootcamps lijken hét antwoord te zijn. En kunnen dat ook wel zijn, ten dele. Leren van deze vorm van leren.

Gevraagd: developer met X jaar ervaring, thuis in Y programmeertalen X en Z, bekend met frameworks A en B. De IT-wereld vraagt schapen met vijf, zo niet zes poten. Aangeboden: genoeg geschikte kandidaten die net niet voldoen aan alle gewenste vinkjes voor de vacatures. De oplossing: omscholen, bijscholen, en snel een beetje.

Kort en krachtig

Bootcamps op IT-gebied moeten dit realiseren: mensen in kort tijdsbestek klaarstomen. Van oorsprong is dit fenomeen een intense Amerikaanse legertraining, met als doel burgers zo snel mogelijk gevechtsklaar te krijgen, voor situaties waarin er grote en dringende vraag naar ‘personeel’ is. Een bootcamp is efficiënt, pittig of zelfs bruut.

Bij een programmeerbootcamp is het doel om mensen zo snel mogelijk vaardig en inzetbaar te krijgen, voor situaties waarin er grote en dringende vraag naar gekwalificeerde ontwikkelaars is, al dan niet op een hip, nieuw gebied. Niet langer jaren wachten op de volgende lichting afgestudeerden. Dit voordeel geldt zowel voor werkgevers als ook voor potentiële werknemers.

Bovendien speelt er bij traditionele IT-opleidingen nog de mismatch tussen onderwijs en praktijk. Een kloof die er al vele jaren is, en die lastig blijkt te dichten. Programmeerbootcamps lijken de nieuwe belofte om dit slepende probleem op te lossen. Maar ze vormen niet de ultieme oplossing, zo valt te leren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!