Innovatie & Strategie

Branche
USA

Lessen van: Amerikaanse IT-macht

Over het Chinese TikTok, Huawei en WeChat. Plus het Nederlandse ASML.

© USA commerce.gov
15 oktober 2020

Wat is de overeenkomst tussen de Nederlandse chipmachinemaker ASML en de Taiwanese fabrikant TSMC, plus de Zuid-Koreaanse chipmakers Samsung en SK Hynix? Allen voelen de IT-macht van de Verenigde Staten, alleen dan niet als doel(wit) maar ‘slechts’ als middel. De regering-Trump treft Huawei en nu ook TikTok met maatregelen, die officieel vanwege nationale veiligheid worden genomen. In de uitwerking treden interessante neveneffecten op. Een leerzaam machtsspel op hoog niveau.

De TikTok-deal lijkt rond in september, nipt voor de door Donald Trump gestelde deadline. De Amerikaanse president ging het populaire social videonetwerk in de ban doen vanwege zorgen om cyberspionage, desinformatie en beïnvloeding door de communistische regering van China. Een ban voor de VS, tenzij het Amerikaanse deel, plus nog wat stukken, wordt verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Anders zou het Chinese TikTok verboden worden op de Amerikaanse markt.

Dat verbod is afgewend, maar er is geen sprake van een verkoop, en bij de overeengekomen TikTok-deal is er ook geen overdracht van broncode of het cruciale aanbevelingsalgoritme. In plaats daarvan wordt een nieuwe Amerikaanse eigenaar opgezet, waarin de Amerikaanse softwareleverancier Oracle en de Amerikaanse supermarktketen Walmart een minderheidsbelang nemen. Eerstgenoemde dient daarbij als de “vertrouwde technologiepartner” van TikTok, die voor een aandeel van 12,5% gaat. Laatstgenoemde nieuwe TikTok-partner neemt een belang van 7,5%.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!