Beheer

Security

'Lek patiëntgegevens zorgelijk en verwijtbaar'

8 oktober 2012
Dat opnieuw medische gegevens van patiënten op straat hebben gelegen, is zeer zorgelijk en verwijtbaar. Dat vindt de patiëntenfederatie NPCF in Utrecht.

Zondag bleek dat de gegevens van honderdduizenden patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda door een slecht beveiligde computer jarenlang via internet toegankelijk zijn geweest. Een hacker benaderde nieuwssite Nu.nl over de zaak, die erover publiceerde.

“Het is vreselijk dat dit opnieuw heeft kunnen gebeuren. Je moet er als patiënt op kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met jouw medische gegevens wordt omgegaan. Het feit dat dit niet gebeurt, is zeer verontrustend'', aldus NPCF-directeur Wilna Wind. Ze vraagt zich af of dit ook in andere ziekenhuizen kan gebeuren.

Dossiers met röntgenfoto's, hartfilmpjes en labuitslagen

Het volledige patiëntenbestand met de informatie van ruim 493.000 personen staat op de computer, compleet met adres, geboortedatum, telefoonnummer en burgerservicenummer. De gegevens bevatten onder meer röntgenfoto’s, hartfilmpjes en laboratoriumuitslagen.

De patiëntenfederatie riep de politiek zondag op om maatregelen te nemen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. 

Server is direct na melding losgekoppeld

Het Groene Hart Ziekenhuis liet in een verklaring op zijn website weten dat dit nooit had mogen gebeuren. "We zijn ontzettend geschrokken van deze melding. Wat ons betreft is deze situatie onacceptabel. De betreffende server is na de melding direct van het netwerk afgehaald."

Inmiddels heeft het ziekenhuis ervoor gezorgd dat niemand meer van buitenaf in de computersystemen kan. Het gevolg is wel dat ook medewerkers van het ziekenhuis bijvoorbeeld niet meer vanuit huis hun e-mail kunnen bekijken.

In april onthulde het tv-programma Zembla dat 300.000 medische dossiers en personeelsdossiers zomaar door derden waren in te zien door een beveiligingslek in het computerprogramma Humannet.


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.