Innovatie & Strategie

Security
luchtmacht

Legerleverancier VS verhulde Chinese fabricage

Amerikaans surveillancebedrijf loog over beveiligingsapparatuur voor luchtmacht, marine VS.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Ken Lund
11 november 2019

Amerikaans surveillancebedrijf loog over beveiligingsapparatuur voor luchtmacht, marine VS.

Een Amerikaanse leverancier van surveillancecamera's wordt beschuldigd van fraude, geld witwassen, en illegale import van apparatuur die is gefabriceerd in China. Zes Amerikanen zijn gearresteerd, wat de bedrijfsleiding van de 19 jaar oude firma omvat. De zaak is aan het rollen gekomen doordat een oplettende werknemer van de Amerikaanse luchtmacht Chinese letters zag op het ingebouwde scherm van een beveiligingscamera, gedragen door securitypersoneel op een luchtmachtbasis.

De aanwezigheid van Chinese karakters in de firmware van bodycams is in augustus vorig jaar opgemerkt. Vervolgens is de firmware geanalyseerd door een specialist die diverse indicaties vond dat de beveilingscamera was gefabriceerd in China. Zo bevatte de camera enkele afbeeldingen die vooraf waren ingeladen: het logo van de US Air Force, het logo van het Chinese ministerie voor Public Security, en het logo van de Chinese fabrikant. Alledrie die logo's zijn in de firmware geladen met een en hetzelfde softwarepakket, en dat is gedaan vanaf een computer met tijdzone-instelling voor China.

Bodycams en tourniquetten

Uit die feiten valt af te leiden dat de Chinese fabrikant wist dat deze camera's bestemd waren voor de Amerikaanse luchtmacht. Die afnemer is echter geen klant van de daadwerkelijke fabrikant, maar heeft deze vijfentwintig bodycams betrokken bij het Amerikaanse bedrijf Aventura. Die leverancier voorziet 'zijn' producten van een label 'made in America', wat dus niet op waarheid blijkt te berusten.

De bodycams van Chinese herkomst zijn slechts één van drie voorbeelden die worden genoemd in de aanklacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie. De twee andere gevallen zijn daarna aan het licht gekomen. Een slachtoffer daarbij is het ministerie van Energie, wat verantwoordelijk is voor energiebeleid en nucleaire energie inclusief kernwapens. Die Aventura-klant heeft in september vorig jaar ter waarde van 156.000 dollar aan genetwerkte tourniquetten (draaihekken) gekocht, voor toegangscontrole van een faciliteit in Tennessee.

Deze 'made in America' tourniquetten zijn begin dit jaar door de Amerikaanse douane onderschept; in een lading vanuit China. De doorgelaten en door de douane gevolgde lading is geleverd aan Aventura die de apparatuur vervolgens aan het ministerie van Energie heeft geleverd. Bij die eindaflevering waren de Chinese verzendlabels verwijderd. Papier- en lijmresten - en de identificatie door de douance - hebben de herkomst verraden.

Nachtcamera traceren

Het slachtoffer bij het derde voorbeeld is nog wat recenter aan het licht gekomen. De Amerikaanse marine heeft in maart dit jaar een speciale nachtcamera à 13.500 dollar besteld, die volgens leverancier Aventura van Amerikaanse makelij was. De firma vermeldt geen enkel product van Chinese fabricage in zijn productportfolio. De bewuste laser-enhanced nachtcamera is in april dit jaar door de douane onderschept, als verzending door een Chineese fabrikant. Het apparaat is door de douane voorzien van heimelijke markering voor latere identificatie. Die volgde twee weken later: bij een marinebasis in Connecticut.

In de aanklacht valt te lezen hoe senior management van de Amerikaanse leverancier doelbewust - en in samenspel met Chinese fabrikanten - stappen heeft gezet om de herkomst van de bewakingsapparatuur te verhullen. Daarbij heeft een toeleverancier bijvoorbeeld de initialen van de eigen bedrijfsnaam weggelaten van moederborden die werden geleverd aan Aventura, voor diens klanten. Zeker vier Chinese fabrikanten zijn betrokken bij deze zaak van zwendel met omgekatte apparatuur voor bewaking en beveiliging.

En bedrog van 'vrouw aan het roer'

Aventura heeft ook nog valselijk geclaimd dat het een onderneming is met vrouwelijke CEO en eigenaar. Dit om in aanmerking te komen voor overheidscontracten waarbij diversiteit een rol speelt of zelfs criterium is. Dit heeft het bedrijf diverse opdrachten van de federale overheid opgeleverd, merkt het ministerie van Justitie op in de aanklacht.

Het voorwendsel van vrouwelijk eigendom en leiding is niet consequent volgehouden door de bedrijfsleiding: in mailcommunicatie met bijvoorbeeld de luchtmacht gaf de mannelijke CEO aan dat hij de hoogste manager in de organisatie is. Die positieclaim is ook gedaan in formele getuigenis vorig jaar. De naar voren geschoven 'topvrouw' is de echtgenote van de eigenlijke CEO en eigenaar. Het echtpaar bevindt zich onder de zes gearresteerde verdachten.

AG Connect Security-update

Wil jij meepraten over wat er speelt in het securityvak? Laat je dan tweewekelijks inspireren door de artikelen van AG Connect. Meld je hier aan.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.