Loopbaan

Carriere
Chris Hazenberg

Legacy-vraagstuk biedt kansen voor 50-plussers

‘Oudere IT’er beschikt over cruciale kennis’

29 maart 2018

Werkgevers klagen over krapte op de IT-arbeidsmarkt, maar er wordt nauwelijks gebruikgemaakt van de oudere IT’ers die bovengemiddeld vaak zonder baan thuis zitten. Terwijl die oudere IT’er vooral bij het oplossen van legacy-vraagstukken een cruciale rol speelt.

Dat stelt Chris Hazenberg, oprichter van het bedrijf Legacys en secretaris van de Stichting Legacy Innovation Alliance. Hazenberg is informaticus en werkte onder meer bij de KLM, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), was hoofd ICT bij de gemeente Leiden, waarna hij 2 jaar geleden voor zichzelf begon. Hij richt zich met beide jonge initiatieven op het complexe ICT-legacy-vraagstuk: de problematiek van vaak (zeer) oude vitale ICT-systemen die niet meer voldoen aan de huidige eisen. Binnen de stichting houdt hij zich bezig met het thema Human Capital. “Het thema dat mij erg nauw aan het hart ligt, is dat van de oudere IT’er. Iedereen komt aan het werk, behalve de oudere IT’er. Terwijl bij het oplossen van het legacy-vraagstuk juist die oudere ICT-professional een cruciale rol speelt.”

De noodzakelijke kennis van legacy-systemen – van architectuur tot functionaliteit - zit volgens Hazenberg bij de 50+ generatie. “Denk aan programmeurs van oude computertalen als Cobol, PL/I en Assembler. Of aan systeemprogrammeurs van mainframes of midrange systemen als AS/400. De kennis die nodig is om de systemen gecontroleerd uit te faseren en te transformeren naar innovatieve en wendbare oplossingen zit ook bij de oudere IT’er.”

Slechts 1% van de ingevulde ICT-vacatures komt voor rekening van een 50-plusser

En laat die groep het nou net heel zwaar hebben op de arbeidsmarkt, blijkt ook uit cijfers van het UWV. Slechts 1% van de ingevulde ICT-vacatures kwam vorig jaar voor rekening van een 50-plusser. Vorig jaar nam de werkloosheid onder IT’ers in Nederland met maar liefst 37% af, maar meer dan de helft van de nog altijd ruim 11.000 werkloze IT’ers die eind 2017 stonden ingeschreven bij UWV als werkzoekend is ouder dan 50 jaar. En 36% van de werkloze IT’ers is 55 jaar of ouder. “Ook als wist ik het, de kille cijfers zijn toch confronterend, zeker gezien de enorme krapte op de ICT arbeidsmarkt”, reageert Hazenberg.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!