Innovatie & Strategie

Cloud
clouds

Legacy achilleshiel van multicloud-strategie

Bijna twee derde van bedrijven ziet legacy als grootste probleem bij een multicloud-aanpak

13 december 2017

Bijna twee derde van bedrijven ziet legacy als grootste probleem bij een multicloud-aanpak

Risicospreiding is altijd verstandig, dus ook bij het afnemen van clouddiensten. Het uitwerken van een multicloud-strategie zou dan ook hoog op de prioriteitenlijst moeten staan. Maar in de praktijk blijken toch veel problemen de uitvoering in de weg te staan.

Dit blijkt uit een onderzoek (pdf) van MIT Technology Review en VMware. Maar liefst 62 procent van de 1355 ondervraagde CxO's en hoogste IT-verantwoordelijken van bedrijven wereldwijd ziet de integratie van legacy systemen als grootste technische obstakel bij de integratie met nieuwe technologie.

De problemen met legacy worden het meest genoemd bij bedrijven in de regio Asia Pacific en Japan en het minst in de Verenigde Staten. Financiële dienstverleners en overheidsgerelateerde organisaties noemen de legacyproblematiek het vaakst. Bij retailbedrijven speelt dit minder.

In de studie werd gekeken naar drie fasen van multi-cloud-adoptie: de planning en het eerste jaar, jaar twee tot en met vijf en de jaren daarna. Het merendeel van de organisatie bevindt zich overigens in de tweede fase.

De legacyproblematiek doet zich vooral voor in het eerste jaar. Naast de legacy-problematiek werden ook technische problemen met datamigratie  en -management en het omgaan met potentieel dataverlies genoemd. Ook kwamen organisatorische problemen naar boven zoals het regelen van data governance (26%) en het bij elkaar brengen van voldoende kennis en expertise (22%).

Beveiliging is een leerproces

Veel organisaties hebben in het eerste jaar bovendien zorgen over de beveiliging van de data. Van hen noemt 70 procent cloud security bij de voordelen van cloud. Die beveiligingszorgen blijken in de tweede en derde fase weg te ebben. 91 procent van de ondervraagden in deze fasen noemen de beveiliging in de cloud juist als voordeel.

In de tweede fase draait het wat betreft zorgen vooral om het vinden en behouden van mensen met de juiste vaardigheden. Ook moeten er veranderingen plaatsvinden in beleidsregels ten aanzien van datamanagement. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.