Overslaan en naar de inhoud gaan

Laptops van Britse schoolkinderen volgestopt met malware

Duizenden onlangs geleverde laptops van Britse schoolkinderen blijken mogelijk volgestopt met malware. Dat onthult The Register donderdag. De malware zou communiceren met Russische servers.
Studenten Informatica
© AG Connect
AG Connect

Het Britse ministerie van Onderwijs schonk een groep van 23.000 Britse schoolkinderen laptops, om ze tijdens de lockdown te ondersteunen bij het volgen van online onderwijs. Het gaat om GeoBook 1E-laptops met Windows 10. De pret was voor de leerlingen echter van korte duur. Al snel werd er op de apparatuur uit 2010 stammende Gamarue-malware aangetroffen.

Antivirusbedrijf Sophos beschreef deze malware in een blogpost uit 2016 als "Een worm die externe toegang tot getroffen systemen mogelijk maakt" en die zich doorgaans "Verspreidt via verwisselbare schijven.”

'Contact met Russische servers'

Schoolmedewerkers namen na de ontdekking contact op met ouders om ze te waarschuwen voor de malware. "Bij het uitpakken en voorbereiden van de laptops bleek een aantal besmet met malware. Het lijkt erop dat deze contact maakt met Russische servers", zo tekent The Register op. De laptops werden in de afgelopen weken verzonden naar de leerlingen. Onduidelijk is nog hoeveel van de 23.000 laptops er exact malware bevatten.

Urgentie wordt onderzocht

Een woordvoerder van het ministerie meldde dat de problemen rond een ‘klein aantal devices bekend zijn’. Er wordt vanuit gegaan dat het geen wijdverspreid probleem is. De urgentie wordt momenteel nader onderzocht. The Register vermoedt op basis van een anonieme bron dat het ministerie van Onderwijs door druk van de buitenwereld mogelijk veel haast heeft gehad bij het bestellen van laptops.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in