Management

Security
school

Laptops van Britse schoolkinderen volgestopt met malware

'Ministerie besloot te snel over aanschaf laptops.'

Eerstejaars studenten Informatica leren programmeren met Grande Omega © AG Connect,  Ester Schop
22 januari 2021

'Ministerie besloot te snel over aanschaf laptops.'

Duizenden onlangs geleverde laptops van Britse schoolkinderen blijken mogelijk volgestopt met malware. Dat onthult The Register donderdag. De malware zou communiceren met Russische servers.

Het Britse ministerie van Onderwijs schonk een groep van 23.000 Britse schoolkinderen laptops, om ze tijdens de lockdown te ondersteunen bij het volgen van online onderwijs. Het gaat om GeoBook 1E-laptops met Windows 10. De pret was voor de leerlingen echter van korte duur. Al snel werd er op de apparatuur uit 2010 stammende Gamarue-malware aangetroffen.

Antivirusbedrijf Sophos beschreef deze malware in een blogpost uit 2016 als "Een worm die externe toegang tot getroffen systemen mogelijk maakt" en die zich doorgaans "Verspreidt via verwisselbare schijven.”

'Contact met Russische servers'

Schoolmedewerkers namen na de ontdekking contact op met ouders om ze te waarschuwen voor de malware. "Bij het uitpakken en voorbereiden van de laptops bleek een aantal besmet met malware. Het lijkt erop dat deze contact maakt met Russische servers", zo tekent The Register op. De laptops werden in de afgelopen weken verzonden naar de leerlingen. Onduidelijk is nog hoeveel van de 23.000 laptops er exact malware bevatten.

Urgentie wordt onderzocht

Een woordvoerder van het ministerie meldde dat de problemen rond een ‘klein aantal devices bekend zijn’. Er wordt vanuit gegaan dat het geen wijdverspreid probleem is. De urgentie wordt momenteel nader onderzocht. The Register vermoedt op basis van een anonieme bron dat het ministerie van Onderwijs door druk van de buitenwereld mogelijk veel haast heeft gehad bij het bestellen van laptops.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.